*Nettavisen* Nyheter.

Vålerenga får forbundsskryt

- Et eksempel til etterfølgelse, sier NFF om Vålerengas satsing på organisering og klubbutvikling som har båret frukter i både topp- og breddefotballen.

26.11.10 13:26

I 2002 lå Vålerengas talentsatsing nede med brukket rygg. Klubben evnet ikke å få frem talentfulle spillere, og samtidig ta vare på bredden i klubben. Åtte år og en liten fotballrevolusjon senere har Enga tatt tak og vist gjennomføringsevne. Nå er de best i klassen, skriver NFF på fotball.no .

- Vi ønsket å gi et bredere tilbud. Med det ville vi klare å ta vare på de beste, men også de mindre gode som også vil være med og delta. Vi har gått gjennom en lang prosess med klubbutvikling, som nå bunner ned i handlingsplaner og sportsplaner, forteller Terje Risa, leder for talentutviklingen i Vålerenga.

Det var på det årlige lederseminaret på Ullevaal stadion at Risa, sammen med spillerutvikler Per Inge Jacobsen og trenerkoordinator og sportslig leder for barnefotballen i klubben, Klaus Pettersen, fortalte om omveltningene klubben har vært gjennom.

- De viktigste grepene vi har tatt i forhold til klubben, er at vi delte opp den store junioravdelingen i barnefotball, breddefotball, damefotball og talentlag. Det genuine med det, er at det er mange flere ledere i klubben nå, men de som jobber i de forskjellige avdelingene brenner for akkurat den avdelingen. De har vært en suksess, forteller han.

Gjennom prosessen fikk Vålerenga mye hjelp fra Oslo Fotballkrets. Det har vært til uvurderlig nytte.

- Da vi startet med denne prosessen var det Oslo Fotballkrets som var med som en sparringspartner og pådriver. Det har vært en veldig god hjelp for oss. Noen ganger har man så mye å gjøre at det er fint å få noen utenfra til å diskutere hvordan prosessene går og hvilke skritt vi skal ta videre, forklarer Risa.

God klubborganisering som fundament

Årets lederseminar tiltrakk seg mange deltagere. 144 personer var til stede da Vålerenga la frem presentasjonen sin. Andre Paulsen, ansvarlig for klubbutvikling i NFF, håper flere i salen lot seg inspirere.

- Vålerenga har fått til en god klubborganisering som er utgangspunktet for å ende opp med et godt og differensiert treningstilbud til alle. Klubben kan dermed legge til rette for fotballglede, muligheter og utfordringer for alle. Når organiseringa først er på plass, kan man bli utviklingsorienterte. Utvikling for spillere, trenere og ledere. Det har virkelig Vålerenga klart å få i stand. De er et eksempel til etterfølgelse, skryter han.

Også Anders Eggen, leder er lederutvalget og styremedlem i NFF, er fornøyd med det Oslo-klubben har fått til.

- Vålerenga har en sportsplan som er veldig bra. Da blir man ikke avhengig av den og den lederen, eller den og den treneren for å få utvikling. Det er planen som legger premissene, og så får trenere, spillere, foreldre og ledere innordne seg etter det som faktisk er klubbens verdimål.

Les resten av artikkelen her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas/fotball.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.