RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valerys hode skal få ny kropp

FÅR NY KROPP: Valery Spiridonov (30) har en sjelden sykdom som gjør at kroppen hans forvitrer. Nå håper han å kunne forlenge livet ved å få en ny kropp til hodet sitt.
FÅR NY KROPP: Valery Spiridonov (30) har en sjelden sykdom som gjør at kroppen hans forvitrer. Nå håper han å kunne forlenge livet ved å få en ny kropp til hodet sitt.
Sist oppdatert:
Valery Spiridonov (30) håper at han får ny kropp, men sjansen for å dø i verdens første hodetransplantasjon, er stor.

Russeren Valery Spiridonov (30) lider av den sjeldne muskelsykdom Werdnig-Hoffman disorder. En sykdom som de rammede ofte dør av i ung alder. Spiridonov ønsker en sjanse til å forlenge livet ytterligere, og til å hjelpe vitenskapen.

Derfor har han sagt ja til å gjennomgå en hodetransplantasjon. En italiensk kirurg skal gjennomføre forsøket. Det betyr at Velerys hode vil bli plassert på en annen kropp. Mest sannsynlig vil han dø i forsøket, men det skremmer ikke Spiridonov.

Les også: - Hodetransplantasjon på mennesker kan snart være mulig

- Bidra til vitenskapen
- Jeg er veldig interessert i teknologi og alt nytt som kan forandre menneskers liv til det bedre. Dette er ikke bare en fantastisk mulighet for meg. Uansett hvordan dette går, vil det bidra til vitenskapen og fremtidige generasjoner, sier han til Russian Today.

Transplantasjonen skal gjennomføres av den italienske kirurgen Sergio Canavero. Han sammenligner transplantasjonen med romforskning.

- Da Russland sendte Yury Gagarin ut i rommet var det en stor sannsynlighet for at han ville omkomme. USA sendte Neil Armstrong til månen til tross for at han kunne dø. Sjansene for å overleve denne operasjonen er mye bedre, sier Canavero til RT.

Prosedyren
Kroppen vil bli tatt fra en hjernedød, men ellers frisk, mann. Hjernen vil bli kjølet ned til 10 - 15 grader celsius slik at cellene skal kunne overleve lenger uten oksygen. En superskarp kniv vil skjære hodet løs fra nakken, og et spesielt biologisk lim vil bli brukt til å knytte hodet sammen med den nye kroppen. 

Under ser du Valery Spiridonov fotografert sammen med Nigel Ackland, en av de første i verden med verdens mest avanserte armprotese.

Etter operasjonen vil Spiridonov bli lagt i koma i tre, fire uker for å unngå bevegelse mens hode vokser sammen med kroppen.

Hvis du vil vite mer om Canaveros forsøk, kan du se ham holde dette foredraget om emnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere