Gå til sidens hovedinnhold

Valg 2021: Slik stemmer journalistene i Nettavisen

Én stemmes overvekt avgjorde internvalget blant Nettavisens journalister.

Tradisjon tro ønsker Nettavisen åpenhet rundt hva journalistene i redaksjonen kommer til å stemme ved årets stortingsvalg.

35 redaksjonelt ansatte avla stemme for stortingsvalget den siste uken i august, der man ble bedt om å angi hvilket parti man ville gi sin stemme til i det ordinære valget 13. september. Rundt 20 personer stemte ikke.

Venstre gikk knepent av med seieren. Kun èn stemme skilte Venstre og Høyre i internvalget.

Deretter følger Arbeiderpartiet og MDG. Frp og Senterpartiet fikk to stemmer hver i redaksjonen. SV og KrF fikk ingen stemmer blant journalistene.

Sammenlignet med lokalvalget i 2019 er situasjonen noe endret i redaksjonen. Den gang var det Høyre som gikk av med en klar seier foran MDG og Venstre. SV hadde den gang to stemmer. KrF fikk ingen stemmer også i 2019.

Les også: - Erna har irriterende god kontroll

- Miljømessig foregangsavis

Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum synes resultatet er spennende:

- Det er interessant at de to rene miljøpartiene står så sterkt - Venstre og MDG. Det kan ha med å gjøre at Nettavisen har vært en miljømessig foregangsavis siden vi utviklet nettavis og sparte trær for 25 år siden. Ti av ti trær foretrekker Nettavisen, sier han med glimt i øyet.

- Som en lønnsom privat bedrift i en sektor med nesten 10 milliarder kroner i årlig direkte og indirekte statsstøtte til våre konkurrenter, er det naturlig at vi har sans for privat næringsliv. Nettavisens redaksjon bidrar til økt mediemangfold og det er bra for tilliten til mediene, sier Stavrum.

Røde journalister

Fredag 7. mai ble Medieundersøkelsen 2021 lagt frem på nordiske mediedager. I undersøkelsen er det med 847 medlemmer av Norsk Journalistlag. 629 har fortalt hvem de vil stemme på.

Dersom journalister var de eneste med stemmerett i Norge, ville Rødt fått en oppslutning på 10,3 prosent. SV ville fått 17,3 prosent og MDG ville fått 15,1 prosent. Arbeiderpartiet ville gått seirende ut med 24,2 prosent. Til sammenligning er det bare 12,9 prosent som ville stemt på Høyre. Frp ville fått kun 1,9 prosent, det samme med KrF. Senterpartiets oppslutning blant journalistene i Norge er på 10 prosent og Venstre 4,8 prosent.

Nettavisens journalister er dermed ikke i takt med pressen sett under ett.

- Vi får håpe Nettavisen ligger noen år foran

Venstre-leder Guri Melby var fredagens gjesteredaktør i Nettavisen. Hun ble meget fornøyd med valgresultatet i Nettavisen:

- Jeg er kanskje ikke overrasket over at Venstre gjør det bra blant Nettavisens journalister. Men SÅ bra er overraskende, sier Venstre-leder Guri Melby om 28,6 prosents oppslutning i Nettavisen.

- Jeg har oppfattet at Nettavisen har en litt annen profil enn andre aviser i Norge, og vi trenger et mediemangfold.

- Venstre heier på dem som skaper en jobb for seg selv om noen til - og skaper verdier. Kanskje den tankegangen sitter hos dem som jobber i Nettavisen.

- Hvordan hadde du reagert om dette hadde vært valgresultatet i Norge?

- Dessverre er det foreløpig et stykke unna realitetene. Jeg hadde blitt glad først, men deretter tenkt at dette resultatet bør sjekkes, sier Melby lattermildt.

- Vi får håpe Nettavisen ligger noen år foran Norge. På sikt vil vi bli betydelig større enn vi er nå.

Les også: Abid Raja: - Du mister alle disse godene hvis Sp og SV får viljen sin

Frp doblet seg

Valgresultatet i Norge blir nok ganske annerledes enn i Nettavisen. Men er trolig likere enn hvis bare journalistene fikk stemme her til lands.

- Det er selvsagt lov å stemme på hva du vil når du jobber i Nettavisen, men vi synes jo det er helt greit at våre journalister ser ut til å være mer i takt med den allmenne folkemeningen enn de fleste andre redaksjoner, sier politisk redaktør Erik Stephansen.

Det er én ting Stephansen stusser over.

- Eneste partiene som er fraværende ser ut til å være Kristelig Folkeparti og SV. Og så er det jo litt morsomt å se at Frp har gått fra en stemme til to ETTER at Espen Teigen sluttet og gikk tilbake til å jobbe i for Frp.