RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valg er bra TV

Sist oppdatert:
Fjernsynskanalenes valgdekning er bra TV. Likevel er valgdekningen på TV ikke kveldens ”swoppe”-alternativ. Hvorfor ikke?

Voksne mennesker som er programforpliktet til å være uenige og attpåtil kan prate for seg, lager underholdende TV.

1. Valg er bra og billig TV, fordi deltakerne stiller opp gratis.

2. Deltakerne er relativt enkle å ha med å gjøre, blant annet fordi de er kan uttrykke seg muntlig og de vet hvordan de skal oppføre seg på skjermen. De er også flinke til å holde dialogen i gang. Det oppstår sjelden pinlig stillhet som ikke ser bra ut på TV. Deltakerne, som er valgt ut av fjernsynskanalene, har også skjermtekke. De ser bra ut ved at de ikke klør seg nevrotisk underveis, vrir seg i stolen eller viker med blikket.

3. Deltakerne ønsker å "please". De er også enkle å ha med å gjøre fordi de ønsker å bli kåret til "vinnere" av debatten i neste dags avis. Følgelig gjør de nesten alt for å tilfredsstille programleder og publikum.

Det var T-banekampanjen med Rune og Ellen farta for Arbeiderpartiet som minnet meg på valget. Jeg ble et øyeblikk engstelig for at det hele var over. At jeg hadde sovet og valget var avgjort uten at jeg hadde fått stemt. At jeg ikke hadde klart å ta noe valg. Men jeg må velge. Det min samfunnsplikt.

Det er på TV det moderne demokratiet kommer til uttrykk. Det er i TVs valgkampsendinger at Kristin, Jens, Jan, Kjell Magne og Carl skal fortelle hva de vil gjøre for "samfunnet", det vil si om avgifter, biler, eldre, eldre, eldre, innvandring, skole, skole og barnehage. Carl er uenig med Kristin, Jan er uenig med Jens.

Carl, Kristin, Jens, Kjell Magne og Jan prater og prater og ler og diskuterer. De ser bra ut. De prater bra for seg. Vi liker dem. De er bra folk. De oppfører seg som dresserte og friserte sirkushester.

Men TV kan ikke hjelpe meg med å ta valget. Politikerne avgir løfte på løfte på TV - og holder dem aldri. Valget er bedre TV-underholdning enn samfunnsdebatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere