*Nettavisen* Nyheter.

Valg i Belgia i skyggen av museumsdrap

Belgierne velger ny nasjonalforsamling søndag i tillegg til å velge representanter til EU-parlamentet. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

Belgierne gikk til valgurnene søndag for å velge ny nasjonalforsamling. Men valget ble overskygget av drapene på det jødiske museet i Brussel.

Politiet skjerpet sikkerheten ved alle jødiske institusjoner, og myndighetene forsøkte så godt de kunne å understreke at det var trygt for landets om lag 8 millioner stemmeberettigede å oppsøke valglokalene for å stemme.

– Vi har ingen informasjon som tyder på at velgerne er utsatt for noen som helst fare, sier innenriksminister Joëlle Milquet.

Gjerningsmann på frifot

Fire personer ble drept da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot det jødiske museet i Brussel lørdag. To av de drepte var et israelsk ektepar som var på ferie i Belgia. En var fransk statsborger. Den fjerde var en belgier, som døde etter noen timer på sykehus.

En person er pågrepet med status som vitne i saken. En annen mann er etterlyst. Sistnevnte er den antatte gjerningsmannen. Ine Van Wymersch i den belgiske påtalemyndigheten sier han trolig utførte angrepet alene og at han var «godt forberedt og godt bevæpnet».

Hun sier at påtalemyndigheten holder alle muligheter åpne etter angrepet. De kan verken bekrefte eller avkrefte at det dreier seg om terrorisme, eller om det ligger antisemittiske motiver bak drapet.

Jevnt løp

De første valgdagsmålingene kommer når valglokalene stenger klokka 18. Det flamske separatistpartiet N-VA fra nord og de franskspråklige sosialistene i sør har ligget helt jevnt på meningsmålingene.

– Utfallet er helt åpent, det er umulig å spå sier statsviteren Jean Faniel.

Belgia har ingen nasjonalt samlende partier, og den sittende koalisjonsregjeringen består av grupper fra begge sider av den usynlige, men likevel så høye språkbarrieren som deler landet i to.

Å danne en felles, samlende nasjonal regjering har vist seg svært så vanskelig før. Etter valget i 201 tok det 541 dager å få en ny regjering på plass. Målet er å unngå det samme denne gangen, men mange belgiere frykter at det også denne gang vil ende med langvarig politisk kaos

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag