Valgdagsmåling: Flere overraskelser i Storbritannia

KAN HAN JUBLE? Statsminsiter David Cameron og De konservative ligger i tet på valgdagsmåling.

KAN HAN JUBLE? Statsminsiter David Cameron og De konservative ligger i tet på valgdagsmåling. Foto: Pool (Reuters)

De konservative og David Cameron i tet.

08.05.15 00:00

LIVE: Følg valget i Storbritannia her!

Ifølge en valgdagsmåling i Storbritannia får De konservative 316 representanter foran Labour med 239 representanter, . Det melder BBC.

Dersom denne valgdagsmålingen blir det endelige resultatet, er det det dårligste valget for Labour siden 1987. I 2010 viste valgdagsmålingen seg å stemme svært bra.

Liberaldemokratene får i valgdagsmålingen 10 seter, Det skotske nasjonalpartiet 58, Plaid Cyum 4, UKIP 2 og De grønne 2.

- Jeg er forsiktig med valgdagsmålingen. Jeg håper på en god natt, men jeg tror 58 seter er usannsynlig, sier SNP-leder Nicola Sturgeon.

Sturgeon er ikke den eneste som ber om at valgdagsmålingen tas med en klype salt. Målingen er basert på 20.000 spurte, noe som betyr 2000 skotske velgere.

Liberalmokratene gjør i tilfelle målingen viser seg å stemme, et svært dårlig valg, med et fall på 16 prosent siden 2010.

- Dersom denne valgdagsmålingen stemmer, skal jeg spise min hatt i offentlighet, sier partiets valggeneral Lord Ashdown til BBC.

LES også om SNP-lederen: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

Overraskende
– Det er veldig overraskende, og mye kraftigere enn forventet. Hvis dette stemmer, har mange meningsmålinger vært på bærtur underveis, sier universitetslektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo (UiO) til NTB.

De siste meningsmålingene varslet dødt løp mellom de to største britiske partiene.

STORBRITANNIA_EKSPERT: Øivind Bratberg. Foto: Vidar Ruud (Scanpix)

– Det kan hende at mange velgere, som i 1992, til sjuende og sist tenker at den sittende regjeringen er mer til å stole på og at man ikke har tillit til alternativet. Men det var få som ventet det før valgdagsmålingen, sier Bratberg

Skottland
I Skottland tyder valgdagsmålingne på at Labour har mistet så godt som alle sine seter, og SNP har gjort et brakvalg - også på bekostning av Sosialdemokratene.

Labour og Miliband har tidligere sagt de ikke ønsker å danne regjering med skottene.

Men som en kilde i Labour påpeker overfor Telegraph, nå som to valgdagsmålinger er offentliggjort:

- Den som danner den neste regjeringen, er den som får tillitten i Underhuset.

HVA NÅ? Labour-leder Ed Miliband ligger bak på valgdagsmålingen. Foto: Stefan Rousseau (Pa Photos)

Big Ben
Like etter at valglokalene har stengt, vises valgdagsmålingen på Big Ben i London. Målingen har ofte gitt et svært godt bilde av valgresultatet.

BBC, ITV og Sky står sammen om valgdagsmålingen, som kunngjøres like etter klokken 23 norsk tid.

Ved valget i 2010 traff målingen svært godt. Den also 307 representanter til De konservative, som også ble resultatet. Målingen bommet med tre mandater for Labour og to mandater for Liberaldemokratene.

Dagen før valgdagen, sa Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til Nettavisen at det eneste resultatet som ikek vil føre til kaos, er om den De konservative fortsetter.

- Den eneste oversiktlige situasjonen er hvis den sittende regjeringen får flertall, og det er usannsynlig. Alle andre vil føre til dager med sonderinger og en uoversiktlig situasjon.

LES mer: Storbritannia-ekspert: Stor sjans for at det blir nyvalg til høsten

Fredag morgen
Først etter klokken 03 i natt er det ventet at stemmene fra de største valgkretsene å komme inn. I morgen tidlig er det ventet at man vet hvem som har vunnet, og hvem som må snakke med hvem for et eventuelt regjeringssamarbeide.

Så langt har ingen partier villet gå ut og foreslått hvem de kan samarbeide med. Ettersom det ligger an til et såkalt "hung parliament" - der ingen har flertallet på 326 seter - må det bli en koalisjonsregjering.

JOKER? SNPs Nicola Sturgeon under valgkampen, i hjemlandet Skottland. Foto: Paul Hackett (Scanpix)

Statistikkguru
Nettstedet FiveThirtyEight tror De konservative blir størst i valget i Storbritannia.

FiveThirtyEight er nettstedet til statistikkguruen Nate Silver, som er blitt kjent spesielt for sine ganske presise spådommer om de siste presidentvalgene i USA.

Nå har teamet hans analysert valget i Storbritannia. Konklusjonen er at det blir svært tett, men at De konservative havner øverst med 278 seter i Parlamentet. Labour vil følge tett bak med 267 seter, ifølge nettstedets beregninger.

Et slikt utfall betyr at ingen av partiene får flertall alene – det krever 326 seter. Det skotske uavhengighetspartiet SNP får 53 seter i framskrivningen, mens Liberaldemokratene får 27.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag