RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Valget av ny nasjonalforsamling i Hellas er i gang.
Valget av ny nasjonalforsamling i Hellas er i gang. Foto: Paul Hanna (Reuters)

Valget i Hellas er i gang

Sist oppdatert:
Stemmelokalene åpnet over hele Hellas søndag morgen, i det som er ventet på bli et svært jevnt valg.

Valglokalene åpnet klokken 6 søndag morgen norsk tid og holder åpent til klokken 18. De første prognosene er ventet to timer senere.

Venstrepartiet Syriza, ledet av Alexis Tsipras, håper å gjenerobre makten, og hadde en hårfin ledelse før helgen. De siste meningsmålingene viste at partiet lå mellom 0,7 og 3 prosent foran konservative Nytt Demokrati og leder Vangelis Meimarakis.

Det er ikke ventet at noen av partiene oppnår de rundt 38 prosentene som normalt vil gi klart flertall i nasjonalforsamlingen. 50 av de 300 setene gis som en bonus til det største partiet, men vinneren må altså trolig søke støtte hos ett eller flere partier for å sikre seg flertall. De mest sannsynlige koalisjonskandidatene er sentrumspartiet To Potami eller sosialdemokratiske Pasok.

Over 9,8 millioner grekere er registrert som velgere og skal avgjøre hvem som skal stå for gjennomføringen av den tre år lange redningspakken nasjonalforsamlingen forhandlet fram forrige måned. Splittelse over veien ut av krisen førte til Tsipras-regjeringens fall og søndagens valg.

Les også: Tsipras sier folkeavstemningen skal gjennomføres

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere