RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VALG: Her stemmer Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Til venstre i bildet ser vi hans hustru Emine.
VALG: Her stemmer Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Til venstre i bildet ser vi hans hustru Emine. Foto: Lefteris Pitarakis (Ap)

Valget i Tyrkia: - Stort nederlag for president Erdogan

Sist oppdatert:
Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener valget vil medføre fundamentale endringer for landets politikk.

Valget i Tyrkia er et skudd for baugen for president Recep Tayyip Erdogan. Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener valget vil medføre fundamentale endringer for landets politikk.

– Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, og dette medfører fundamentale endringer i planene hans, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen til NTB. Wigen er postdoktor ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo.

Han nevner svak økonomisk vekst som en av hovedgrunnene til at det regjerende Rettferds- og utviklingspartiets (AKP) styre ser ut til å slå sprekker. Wigen tror valget vil få store konsekvenser for Tyrkia.

– Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier Wigen.

Foreløpige resultater

AKP har fått 40 prosent av stemmene til ny nasjonalforsamling, viser opptellingen når 98 prosent av stemmene er telt, ifølge resultatbørsen på tyrkisk CNN søndag kveld. Det kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) fikk 12 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) fikk 25 prosent og det høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene.

Kurderne hadde spesiell grunn til å smile, etter å ha passert sperregrensen på 10 prosent.

– Basert på de foreløpige resultatene ser det ut til at vi kan komme inn i nasjonalforsamlingen med 80 plasser, sier representanten fra HDP Sirri Sureyya under en pressekonferanse i Ankara.

Totalt er det 550 plasser i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Hadde partiet til landets sittende president Recep Tayyip Erdogan, AKP, fått stort nok flertall i nasjonalforsamlingen, ville det dramatisk endre landets politiske framtid. Erdogans drøm var å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt. Opposisjonspolitikere mener søndagens valgresultat er et tydelig nei til denne drømmen.

Fryktet juks

Mange fryktet at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.

Morten Wold (Frp), en av tre norske stortingspolitikere som er observatører ved valget, sa imidlertid at ting har gått ryddig for seg på de stedene han har vært i og rundt Ankara.

– Jeg har ikke sett noe som tyder på valgjuks, sier han til NTB og nevner blant annet gjennomsiktige valgurner som et av tiltakene som er innført for å forhindre fusk.

Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere