*Nettavisen* Nyheter.

Valgets vinner, politikkens taper

Fremskrittspartiet er valgets vinner, men politikkens taper. Nå risikerer partiet å vandre fire år i skyggenes dal uten politisk innflytelse.

13.09.05 00:53

Med rent rødgrønt flertall blir krangelen på borgerlig side mindre interessant i neste stortingsperiode. Det er vanskelig å se så mange saker hvor Carl I. Hagens parti får noen rolle å spille - overhodet.

Avgående statsminister Kjell Magne Bondevik er tydelig irritert over det han kaller Hagens utfall mot ham personlig: «Jeg tror nok det ga noen gratispoeng til de røde», sa Bondevik i partilederdebatten ved midnatt.

Det er for tidlig å konkludere med at Carl I. Hagens offentlige henrettelse av Bondevik den 20. juni ga en rødgrønn seier. Gallupstallene har vært tydelige i flere år, og faktisk samlet de borgerlige partiene seg til en sluttspurt mot slutten, etter Hagens utfall mot Bondevik.

Venstres og Fremskrittspartiets fremgang var nesten nok til å sørge for et borgerlig flertall, men bare nesten.

Derimot virker det som relativt klart at Høyre ble rammet hardest av Fremskrittspartiets valg om å felle Bondevik-regjeringen. Partiet måtte slutte opp om sin statsminister, og mistet dermed alle muligheter til å profilere egen partileder og saker.

Det paradoksale for Fremskrittspartiet er at Carl I. Hagens klare markering kom som respons på at partiet i praksis har vært behandlet som nærmest spedalsk av de andre borgerlige partiene.

Det er lite som tyder på at de vel 20 prosentene som Fremskrittspartiet har bak seg, vil få noe større innflytelse de neste årene.

Men denne gang er det langt på vei selvvalgt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.