På Frps landsmøte i helgen var det naturlig nok fokus på partiets kjernesaker, som bompenger, eiendomsskatt og eldreomsorg, men det var noe helt annet som fikk fokuset vekk fra alle skandalene i partiet den siste tiden.

- Fremskrittspartiet gikk jo inn i dette landsmøtet i en presset situasjon. En ting er meningsmålingene som har pekt nedover, men så er det også alt som har rammet sentrale folk i partiet. Så sånn sett var utgangspunktet krevende, men det kan virke som at noe av det viktigste som skjedde der, og likevel ikke skjedde på selve landsmøtet, var utnevnelsen av Sylvi Listhaug som eldre- og folkehelseminister, sier professor og valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Sylvi Listhaug som ny eldreminister skaper begeistring i Frp

- Det var både timet, og det var veldig bevisst. Det var åpenbart, sier han.

- Litt mindre brennbart

- Hvordan tror du Listhaug vil prege norsk politikk framover?

- Det skal bli veldig interessant å se, fordi hun har jo annonsert at hun vil være seg selv, og det har vi jo sett tidligere, at hun skaper konflikt og en polarisering i debatter, sier Aardal, og påpeker:

- Nå har hun fått et felt som kanskje ikke er så brennbart som tidligere, men reaksjonene fra regjeringspartnerne er mest interessante - at de reagerer med litt forbauselse og til dels med skarpe uttalelser om at dersom hun fortsetter med retorikken hun hadde tidligere, så kan det komme til å gå en kule varmt.

Flere har vært kritiske til Listhaugs comeback i regjeringen, kun 14 måneder etter at hun måtte gå av som justisminister etter den omstridte Facebook-meldingen, der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

«Synes å være ingen grenser for hva Sylvi kan si og gjøre og likevel havne i regjering! Hun spydd ut eder og galle siste dager, og vipps så er hun statsråd igjen. Virker som Erna har ingen egen mening, og partileder Siv kan diktere hvem som skal være Frp sine statsråder», skrev stortingspolitiker Abid Raja (V) på en lukket Facebook-gruppe, ifølge Dagens Næringsliv.

Også tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide har gått hardt ut mot utnevnelsen.

- Bompenger for å demme opp

Listhaug var imidlertid ikke på lag med flertallet og advarte landsmøtet da tidligere Frp-formann Carl I. Hagen fikk partiet med seg på et vedtak om å bruke opp til 100 milliarder oljekroner for å fjerne bomstasjonene. Og mens alle sto og klappet til forslaget, ble partiledelsen, deriblant Frp-nestleder Listhaug, sittende.

- Dette vedtaket de hadde om 100 milliarder kroner til bompenger, er også et budskap som helt åpenbart er rettet mot å demme opp mot den slitasjen og lekkasjene de har opplevd i det siste. Så sånn sett var det et forsøk på å demme opp mot noen av de tingene som de var bekymret for om vil skade partiet, sier Aardal, og legger til:

- I hvor stor grad de lyktes, vet vi ikke før vi ser noen målinger.

Han sier Hagens egen begrunnelse for forslaget også var interessant, om at det var noe de ville bli nedstemt på av de andre partiene.

- Han mente likevel at oppslutningen om partiet ville bli doblet, fordi de da vil få tydeliggjort at det er de andre partiene som står mot, sier Aardal, og samtidig viser til at opprøret mot bompenger nå også sprer seg til andre, som Arbeiderpartet og LO.

I tillegg fosser bompengepartiet fram på meningsmålingene, særlig i Bergen, der partiet på en meningsmåling fredag fikk over 20 prosents oppslutning.

- Så jeg tror de håper på å demme opp mot dette, sier han.

- Blitt en kinkig sak

- At partiledelsen går på et slikt bompengenederlag, og blir sittende mens alle klapper, viser det at det partiledelsen rett og slett mangler kontakt med grasrota i partiet?

- I Fremskrittspartiet virker det som om at det er en del i partiet som synes det. Og så er det jo denne frykten for den berømmelige SV-fella, som man har vært bekymret for i Frp helt siden man gikk inn i regjering. Man har klart seg bedre enn mange fryktet, men i det siste ser man at det begynner å røyne på, sier Aardal, og vektlegger:

- Bompenger er en viktig sak for Frp, og de er jo veldig stolte over hvor mange milliarder de bevilger til veibygging, men malurten i begeret er at det kommer med en prislapp i form av bompenger. Det er blitt en kinkig sak for dem, mener han.

- Tror det fort vil gå over

En annen sak som skapte store overskriften mot slutten av landsmøtet, var uttalelsen Siv Jensen kom med under landsmøtemiddagen, da hun sa at de skulle «knuse disse jævla sosialistene.» En uttalelse som hun senere har måttet beklage.

- Det viser jo at i en sånn sammenheng på et partilandsmøte så er ikke det et privat rom lenger, for der sitter det journalister og filmer og følger med. På en måte kan det virke som det nesten var planlagt, men det blir ikke tatt veldig nådig opp, sier Aardal, før han påpeker:

- Det er også interessant å se reaksjonene fra KrF og Venstre. Det er kanskje de som har reagert mest på det, mens statsministeren ikke har reagert noe særlig.

Han tror likevel at den debatten ikke vil vare lenge.

- Jeg tror det kommer til å gå fort over, sier han.