Gå til sidens hovedinnhold

Valgkomiteen i Høyre innstiller Tina Bru som nestleder

Tina Bru (33) fra Rogaland foreslås som Bent Høies erstatter i Høyre.

Norges ferske olje- og energiminister, Tina Bru, er innstilt av valgkomiteen som ny nestleder etter Bent Høie i Høyres toppledelse.

- Tina Bru er blant våre største talenter og fersk olje- og energiminister. Tina representerer fornyelse. Valgkomiteen har vært opptatt av aldersspredning og gi ledelsen en tydelig klimaprofil. Tina gir oss begge deler, og har en sterk posisjon internt i partiet, sier lederen av valgkomiteen, Harald Furre.

Både Erna Solberg og Jan Tore Sanner foreslås gjenvalgt som leder og første nestleder.

Det var Stavanger Aftenblad som første meldte om innstillingen.

Les også: Her er de nye ansiktene i Erna Solbergs regjering

Leder kvinneforum

Tina Bru er 33 år gammel, og har vært innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2013. Da Frp røk ut av regjeringen 24. januar, rykket hun inn som olje- og energiminister.

Samme måned sa en sentralt plassert Høyre-kilde til Aftenbladet at det ikke er mange reelle kandidater igjen til nestlederrollen enn Tina Bru, etter at Høie er utnevnt til fylkesmann i Rogaland fra høsten 2021.

Bru har vært medlem av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og er leder av Høyres kvinneforum. Hun har imidlertid varslet at hun vil frasi seg dette ledervervet.

Flere nye navn

Torbjørn Røe Isaksen har tidligere varslet at han stiller sin plass i arbeidsutvalget til disposisjon, og Helge Orten foreslås i hans sted.

Han er i dag leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget og er valgt inn på Stortinget fra Møre og Romsdal.

Les også

Listhaug med klar beskjed til etterfølgeren

Valgkomiteen er delt i innstillingen på leder av Høyres kvinneforum. Det er dermed åpent fram til landsmøtet om dette blir Guro Angell Gimse (48) eller Mari Holm Lønseth (28).

Sentralstyret i Høyre har fire landsmøtevalgte medlemmer. Valgkomiteen foreslår gjenvalg på Hanne Alstrup Velure og Erling Kagge, mens Steinar Olsen og Bård Ludvig Thorheim foreslås som nye medlemmer. Mudassar Kapur og Janne Fardal Kristoffersen har begge varslet at de ikke ønsker gjenvalg.

Ledelsen i Høyre velges når partiets landsmøte går av stabelen 27. til 29. mars.

Kommentarer til denne saken