RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgkommisjonen vil utsette valget i Thailand

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
Sist oppdatert:

Valget i Thailand bør utsettes, mener valgkommisjonen i landet, som viser til den omfattende politiske uroen i landet.

Torsdag ble en politimann drept og over 60 mennesker ble skadd i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i hovedstaden Bangkok.

- Vi kan ikke organisere frie og rettferdige valg i henhold til grunnloven under de rådende forhold, sier et av medlemmene i valgkommisjonen, Prawit Rattanapien.

Protesterer mot nyvalg
Opposisjonen i Thailand har i flere uker demonstrert med krav om regjeringens avgang.

Statsminister Yingluck Shinawatra har svart på kravet med å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg 2. februar, noe opposisjonen ikke vil ha.

Torsdag var representanter for over 30 politiske partier samlet på et fotballstadion i Bangkok, for å registrere sin deltakelse i valget.

Demonstranter forsøkte å stanse arrangementet, og det kom til harde sammenstøt. Politimannen som ble drept, skal ha blitt skutt.

- Han ble skutt i brystet og fraktet til sykehus med helikopter. Et legeteam forsøkte i over en halvtime på å gjenopplive ham, opplyser en talsmann for sykehuset.

Forlenget arm
Opposisjonen ser på statsminister Yingluck Shinawatra som en forlenget arm for sin eldre bror, landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Opposisjonslederen Suthep Thaugsuban, som tidligere var visestatsminister, vil i erstatte landets demokratisk valgte regjering med et såkalt folkeråd, med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir rådet imidlertid ikke.

Kupp
Får Suthep det som han vil, skal rådet lede landet i en overgangsperiode til de mener at forholdene ligger til rette for nyvalg. Hvor lang overgangsperioden skal være, eller hva som menes med at forholdene skal ligge til rette, er uklart.

Uavhengige observatører advarer mot Sutheps retorikk og ideer, og mener at han i realiteten legger opp til et kupp. Det har Thailand hatt nok av tidligere, med til sammen 18 kupp og kuppforsøk siden 1932. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere