Gå til sidens hovedinnhold

Valgløftet som ble lagt i skuffen: – En bløff fra Arbeiderpartiet

Gratis skolemat var Arbeiderpartiets fremste valgløfte i 2019. En kartlegging fra Nettavisen viser at svært få Ap-kommuner har levert på Støres bestilling.

BODØ (Nettavisen): – Ordentlig mat er veldig viktig for læring, men mange barn møter på skolen uten mat, så det å ha et felles skolemåltid er veldig viktig, sier Ap-ordfører Ida Pinnerød til Nettavisen.

Hun styrer en av et fåtalls Ap-kommuner som har gjennomført en prøveordning på gratis skolemat de siste to årene. Fredag blir skolepolitikk et tema i partilederdebatten som NRK avholder i byen hennes.

Gratis skolemat var Arbeiderpartiets fremste valgløfte under kommunevalgkampen i 2019.

Partiet fikk ordføreren eller varaordføreren i 196 kommuner etter 2019-valget.

Nettavisen har kontaktet dem alle, for å finne ut hvordan arbeidet med gratis skolemat ligger an. 101 kommuner har svart.

Av disse har kun to innført gratis skolemat siden sist lokalvalg.

Åtte har startet en prøveordning.

Slo sprekker allerede i 2019

Under Fredrik Solvangs partilederutspørring med Ap-leder Jonas Gahr Støre på NRK i 2019 var gratis skolemat det første temaet som ble diskutert.

– Vil det bli gratis skolemat i Arbeiderparti-styrte kommuner etter valget? spurte Solvang.

– Det er et mål for Arbeiderpartiet. Det vil kommunene satse på.

– Når vi går til valg på det, så er det fordi landsmøtet har vedtatt det, og det er viktig. Jeg er sikker på at i løpet av noen år så vil Norge slutte seg til de landene i Europa som har skolemat, sa Støre.

Støre lovet mer i frie midler til kommunene hvis Ap skulle vinne årets stortingsvalg, samt en ekstra pot til skolemat.

Men i 2019 handlet det om at kommunene skulle starte arbeidet før Ap kom inn i regjering.

– Når vi har gått til valg på det, er det fordi vi er enige om at hver kommune skal strekke seg for å begynne det arbeidet, sa Støre til NTB i 2019.

Det har kun skjedd i en liten andel av Ap-kommunene, viser altså Nettavisens kartlegging.

Etter publisering har antall svar økt fra 98 til 101 kommuner.

Kritisk kunnskapsminister

Fredag før partilederdebatten var Nettavisen på slep da kunnskapsminister Guri Melby (V) besøkte Bodin VGS i Bodø.

Der møtte hun elever og lærere, og brukte anledningen til å gå gjennom Nettavisens kartlegging.

Les også: Utdanningsforbundet: – Kynisk utnyttelse av lojale skoleledere

Venstre er motstandere av gratis skolemat finansiert av det offentlige. Mye fordi det er ressurser de heller vil bruke på lærerne. Venstre-lederen mener man ikke kan stole på Aps skoleløfter.

– Vi aner ikke hva vi får med Ap. De står for en skolepolitikk der man snur kappen etter vinden. Når de møter litt motstand, så endrer de politikk. For eksempel på krav til lærere, som de har gått tilbake på, eller gratis skolemat, som høres fint ut, men de greier ikke gjennomføre det når det kommer til stykket.

– De rødgrønne satte i åtte år uten å innføre gratis skolemat. Historien har vist at når de har hatt makt, så har de ikke innført det. Verken nasjonalt eller lokalt, som disse tallene viser.

I 2005 var det SV, og ikke Ap, som gikk til valg på gratis skolemat. Da de to kom i regjering sammen med Senterpartiet, kom man aldri lengre enn en utredning i 2006.

Høyre: – En bløff

Høyres Henrik Asheim er ikke nådig når han kommenterer Nettavisens kartlegging.

– Dette illustrerer det mange mistenker om Arbeiderpartiet: At de lover ting i valgkamper som de ikke gjennomfører.

Les også: Alt om stortingsvalget 2021 i Nettavisens valgstudio

– Dette var et av Støres hovedløfter i 2019, og i de fleste kommunene hvor de fikk makt, så viser det seg at lokalpolitikerne ikke har fulgt opp det løftet.

– Var det en bløff?

– Ja, det var helt åpenbart en bløff. Støre sa det var innlysende at dette var nødvendig for å utjevne forskjeller og det var ikke møte på. Og så følger de det ikke opp, sier han forfjamset.

– Det er en viktig del av et demokrati at det man lover skal følges opp.

Les også: Høyre-topper ut mot eget parti på atomkraft og elektrifisering av sokkelen

– Men det har jo vært en pandemi siden valget i 2019.

– Det er helt riktig, men valget var i 2019, så det var mulig å komme i gang før det. Og selv om det har vært en pandemi så er det ikke umulig å sette i gang arbeidet med en gratis skolemat-ordning. Det vises jo av at det er noen kommuner som har gjort det, selv om det ikke er mange.

En av få

Det er en stolt ordfører som møter Nettavisen i Bodøs nye rådhus. Byen i vinden tar imot landets partiledere til den siste debatten før valgdagen 13. september.

Det var ikke alle lokallag i Ap som var tilhengere av skolemat-løftet i 2019. I Trondheim var ikke gratis skolemat nevnt på Aps liste over 60 valgløfter. I Bodø var situasjonen en helt annen. Pinnerød og Bodø Ap gikk høyt på banen og lovet gratis skolemat.

Nå venter ordføreren spent på rapporten som skal fortelle hvordan det første prøveåret har gått, med skolemat på to skoler med kombinert barne- og ungdomsskole.

– Skjerstad og Løpsmark, som har hatt skolemat i ett år nå, er to veldig ulike skoler. Skjerstad er en liten skole med veldig få elever, mens Løpsmark er en stor skole med mange elever, og mer en byskole.

– Når vi får de resultatene, så skal vi innføre skolemat for fullt.

Resultatene skal fortelle kommunen hvordan ordningen skal utformes, forteller hun.

– Jeg legger ikke skjul på at en stram kommuneøkonomi har vært utfordrende de siste årene, og vil bli verre og verre, så jeg forventer at dersom det blir valgseier på mandag, så sørger man for at kommunene rustes til å ha en økonomi hvor kommunene kan løfte skolemat skikkelig.

– Men vi har satt av pengene i budsjettet og blir å stå ved det valgløftet, fordi det er så viktig for ungene våre, sier hun, og anslår en kostnad på maksimalt 20 millioner i året.

– Hvorfor tror du at så mange Ap-styrte kommuner ikke har gjennomført dette valgløftet?

– Jeg tror det handler om pandemien. Jeg tror det handler om skoler som har hatt behov for å ha et helt annet fokus disse to årene, og kommuner som har vært veldig usikre på økonomien.

– Husk at den kom ganske tett etter valget. Vi kom nok i gang med prøveprosjektet fordi vi har vært så tydelige lenge på at vi skulle dit. Men på grunn av pandemien har vi ikke kommet så langt som vi ønsket.

– Men noen kommuner startet jo høsten 2019, så pandemien dekker vel ikke alt?

– Nei, det dekker ikke alt. Men det å sette i gang så store reformen under en pandemi er utfordrende. Det andre er kommuneøkonomi. Det gjøres stramme prioriteringer i kommunene.

– Jeg er sikker på at veldig mange Ap-styrte kommuner vil begynne å jobbe med dette når de får hodet over vannet. Og ikke minst hvis vi får en mer romslig kommuneøkonomi.

– Så jeg har store forventinger til en ny regjering, og ikke minst til mine egne.

– Taler med to tunger

Melby mener det er helt uvisst hvilken skolepolitikk man får med Ap.

– Ap er svært uklar. De sier det er for mye tester, men vil ikke svare på hvilke tester de vil fjerne. De vil fjerne firerkravet, men er uklar på hva de vil ha i stedet. De sier de vil ha en tillitsreformen, men de går like ofte inn for forslag som er det motsatte av tillit, som å tvinge skolene til en time ekstra fysisk aktivitet hver dag.

– De taler konsekvent med to tunger i skolepolitikken, som betyr at velgerne ikke aner hva de får, slår hun fast.

Les også: Dagbladet pepret siden med Ropstad-kritikk: - Økt mobilisering

Ap: – Fint å se

Kommunalpolitisk talsperson i Ap, Stein Erik Lauvås, svarer på vegne av partiet. Han er glad for at flere kommuner har iverksatt en skolematordning de siste to årene.

– Gratis skolemat gjør en viktig forskjell for mange elever- det er sunt, det er bra for læring og bygger gode, inkluderende fellesskap. Derfor er det fint å se at flere av våre kommuner allerede har fått dette på plass, til tross for at de har en stram økonomi og stått i en lang og krevende pandemihåndtering det siste halvannet året.

Lauvås peker på kommuneøkonomi som en viktig forklaring på hvorfor så få Ap-kommuner har gjennomført løftet om skolemat.

– Utfordringen har de siste åtte årene ligget i at kommunenes økonomi er for stram, det ansvaret ligger hos dagens Høyre-regjering. Arbeiderpartiet går til valg på en styrket kommuneøkonomi. Bare for 2021 foreslo vi å gi 3,45 milliarder kroner mer til kommunene og fylkeskommunene enn regjeringen.

– Dersom vi vinner valget på mandag, vil kommuner og fylker over hele landet få mer penger og enda flere vil kunne innføre gratis skolemat for sine elever.