*Nettavisen* Nyheter.

Valgnederlag for sosialistene i Spania

Madrid (NTB-AFP): Det spanske sosialistpartiet mistet makten i Galicia og greide heller ikke å erobre makten i Baskerland under lokalvalgene søndag.

Sosialistene, som har regjeringsmakten i Spania, tapte for høyrepartiet Partido Popular (PP), som sikret seg 39 av de 75 plassene i regionalforsamlingen i det nordvestlige Galicia.

PPs leder Mariano Rajoy kommer fra Galicia og var svært aktiv i valgkampen, vel vitende om at en seier i regionalvalget der også ville styrke hans egen posisjon som partileder.

I Baskerland mot grensa til Frankrike beholdt Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) makten, til tross for at sosialistene gjorde sitt beste valg noensinne.

PNV, som har hatt makten i Baskerland siden 1980, sikret seg 30 av de 75 setene i regionalforsamlingen, mens Sosialistpartiet fikk 24, seks flere enn ved forrige valg.

PNV vil imidlertid få problemer med å danne en flertallskoalisjon, ettersom de tre øvrige nasjonalistpartiene bare fikk sju representanter til sammen.

Regionalvalgene i Spania ses på som en pekepinn på om statsminister Jose Luis Rodriguez Zapateros sosialistregjering fortsatt har tillit etter at finanskrisen rammet landet for fullt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.