*Nettavisen* Nyheter.

Valgseier til komiker i presidentvalget i Guatemala

Jimmi Morales ser ut til å vinne presidentvalget i Guatemala. Her har han nettopp avgitt stemmen sin i et valglokale i Guatemala By. Foto: Jorge Dan Lopez (NTB scanpix)

Komiker Jimmy Morales har erklært valgseier i Guatemala, etter å ha sikret seg et klart flertall i presidentvalget.

Da 78 prosent av valglokalene hadde rapportert inn sine resultater, hadde Morales fått 71 prosent av stemmene, mens tidligere førstedame Sandra Torres hadde en oppslutning på 29 prosent. Dermed erklærte Morales valgseier, og Torres aksepterte nederlaget.

Konservative Morales har liten politisk erfaring, men var likevel favoritt før valget. Han gikk seirende ut av den første valgrunden, men klarte ikke å sikre seg over 50 prosent av stemmene. Dermed ble det ytterligere en runde mellom ham og Sandra Torres.

Framgangen til Morales har vært oppsiktsvekkende, og følger nesten oppskriften til en av komikerens mest kjente karakterer – en bygdetulling som nesten blir president. Morales startet løpet med støtte fra kun 0,5 prosent i april, men han har gradvis sanket støtte fra velgere som har fått nok av korrupsjon blant etablerte politikere.

Valgprosessen har naturlig nok vært preget av kaoset rundt ekspresidenten Otto Pérez, som ble felt av en underslagsskandale og måtte gå av i starten av september.

Utfordreren Sandra Torres var gift med Álvaro Colom, som var president i Guatemala fra 2008 til 2012.

Alejandro Maldonado har vært konstituert som president siden Pérez trakk seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.