Saken oppdateres.
Søndag gikk tyskerne til urnene for å velge Angela Merkels etterfølger som forbundskansler i Tyskland. For første gang på 16 år får dermed tyskerne en ny regjeringssjef.
Les Asbjørn Svarstad: De tyske toppkandidatene har fortsatt tid til å tabbe seg ut
Les også: Her gjør Merkels favoritt en kjempetabbe
Stor nedgang
De foreløpige resultatene fra Tyskland tyder på et svært jevnt løp, men også en stor nedgang for Angela Merkels parti, samtidig som sosialdemokratene SPD trolig blir størst.
Merkels CDU fikk 32,9 prosent av stemmene for fire år siden, ligger foreløpig bare på 24,2 prosent, ifølge rikskringkasteren ZDF (oppdatert søndag 23:36). Det er det klart svakeste resultatet i partiets historie, og gjør dem til den store taperen i årets valg. Partiet har tapt to millioner stemmer til De grønne og sosialdemokratiske SDP.
SPD løfter seg samtidig til 26,0 prosent, ifølge den foreløpige valgtellingen, fra 20,5 prosent ved forrige valg. SPD har hatt en klart beste valgkampen i årets valg, ettersom partiet lå på rundt 15 prosents oppslutning for få måneder siden.
En annen opptelling (oppdatert 23:36), fra den andre rikskringkasteren ARD, viser nå en enda større forskjell, med SPD på 25,8 og CDU på 24,1 prosent. Tidligere på kvelden hadde ARD vist nesten dødt løp mellom de to store partiene.
Begge vil bli ny kansler
På bakgrunn av ledelsen, mener Olaf Scholz han har mandat til å danne den neste regjeringen.
– De vil at den neste kansleren skal være SPDs kanslerkandidat. Du kan se dette veldig tydelig, sier Scholz, som forøvrig er Angela Merkels finansminister, til den tyske rikskringkasteren ARD.
Men også Laschet vil lede en ny regjering, til tross for det historiske valgnederlaget. Det er teoretisk fullt mulig hvis han kan overbevise De grønne og FDP, et liberalt parti opptatt av skattekutt, til å vrake Scholz.
– Vi skal satse alt på å få på plass en ny regjering under ledelse av unionen (CDU og søsterpartiets CSU, red.anm.), uttalte han søndag kveld, ifølge Die Zeit.
Det er uansett duket for en enorm valgthriller, ettersom det største partiet trolig også vil få lov til å utpeke forbundskansleren, som dermed skal etterfølge Merkel.
– Det er avgjørende hvem som kommer først, det partiet vil kreve å ha kansleren, sier Robin Allers, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.
Valgthriller
En annen stor vinner er nevnte De grønne, som løfter seg fra 8,9 prosent til 13,9 prosent, ifølge ZDFs foreløpige tall. Resultatet er likevel ingen entydig seier for miljøpartiet, som tidlig i valgkampen hadde omtrent dobbelt så høy oppslutning.
Det liberale FDP og innvandringskritiske AfD får henholdsvis 12 og 11 prosent, mens venstreradikale Die Linke går 5 prosent, noe som er akkurat på sperregrensen i Tyskland. Partiet er nesten halvert fra 9,2 prosent i 2017, og står dermed overfor sin egen valgthriller med tanke på å i det hele tatt komme med i den neste forbundsdagen.
Les Asbjørn Svarstad: Kanskje Støres politikerkollegaer i Tyskland kunne trenge noen flere råd før valget
Det er imidlertid størst spenning rundt hvem som vil bli ny forbundskansler, og det vil etter alt å dømme avhenge veldig av hvilken koalisjon som klares å stables på beina, og hvem av Laschet og Scholz som er best til å forhandle.
Det mest sannsynlige utfallene er at de mindre partiene De grønne og liberale FDP går sammen med en av de to største, altså konservative CDU og sosialdemokratene i SDP, i en trepartskoalisjon, der CDUs Armin Laschet eller SPDs Olaf Scholz blir ny regjeringssjef.
– Å sy sammen en regjering som holder er viktig, og tysk politikk er blitt uoversiktelig. Det er mulig også at den som kommer på andreplass for danne en regjering, men hvis SPD kommer klart foran CDU, vil De grønne neppe gå med på det. De har sagt at de vil kaste ut CDU, sier Allers til Nettavisen.
– Umulig koalisjon
Han sier at både De grønne og FDP sitter med jokeren. Begge er store nok til å avgjøre hvem som blir den nye kansleren. Ikke minst er det et spørsmål hvem som skal få den prestisjetunge finansministerposten i en ny regjering.
– FDP ønsker finansministeren, men De grønne kommer sikkert kreve tydelige signal om endringer i klimapolitikken, så sonderingene i koalisjoner blir krevende. Det er ikke entydig hva det skal bli, og begge de to store partiene vil nok kreve kansleren for seg, sier Allers.
Det blir i så fall første gang noensinne at tre partier går sammen i en regjering. Angela Merkels CDU har regjert sammen med SPD som juniorpartner i tolv av sine 16 år som kansler, siden det har vært den eneste mulige koalisjonen med bare to partier. Det eneste unntaket var etter valget i 2009, da både CDU og FDP gjorde knallvalg.
Allers har lite tro på at det vil skje igjen.
– Jeg tror ikke vi får en ny storkoalisjon med SPD og CDU, spesielt hvis SPD blir størst. For CDU blir det et for stort prestisjenederlag å bli juniorpartner i en slik koalisjon, sier han.
Uansett vil det trolig ta lang tid før en ny koalisjon, og kansler, er klar. Ved sist valg tok det hele seks måneder før Merkels fjerde og siste regjering var på plass.