Valgthrilleren fortsetter i Italia

Foto: STRINGER (Reuters)

Sentrum-venstre har sikret seg flertall i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen, men trenger støtte fra en klovn eller tidligere statsminister Silvio Berlusconi for å kunne danne regjering.

26.02.13 07:24

Roma (NTB-Reuters): Da 99,9 prosent av stemmene fra valget var talt opp natt til tirsdag, hadde sosialdemokratene i PD og deres allierte sikret seg flertall i annetkammeret med 29,5 prosent av stemmene, mens de konservative fikk 29,2 prosent. Dette var nok til å sikre et flertall av setene i forsamlingen.

Også i førstekammeret fikk sentrum-venstre alliansen størst oppslutning, 31,6 prosent mot 30,7 prosent for sentrum-høyre fløyen.

Det er imidlertid ikke nok til å sikre et regjeringsdyktig flertall, selv med støtte fra avtroppende statsminister Mario Monti og hans sentrumsblokk.

Trenger støtte
For å kunne danne regjering trenger PD-leder Pier Luigi Bersani 158 representanter i førstekammeret, men ser ut til å ende med 121.

Montis sentrumsblokk ser ut til å måtte nøye seg med 22, og Bersani trenger dermed støtte fra komikeren og klovnen Beppe Grillo og hans protestparti Femstjernersbevegelsen som ligger an til å få 54 representanter.

Et samarbeid med tidligere statsminister Silvio Berlusconi virker lite sannsynlig.

Omvalg
Dersom sentrum-venstre ikke lykkes med å finne alliansepartner, vil det trolig resultere i omvalg.

– Dette er en svært delikat situasjon for landet, medga Bersani i sin første kommentar til valget.

Grillo og hans parti kommer trolig til å selge seg dyrt og har lovet å gjøre livet surt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med.

Protestbevegelsens suksess kan dermed bli den viktigste grunnen til at Italia heller ikke etter valget klarer å få et styringsdyktig flertall som kan sikre landet en vei ut av den økonomiske krisen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.