(Bergensavisen) BByrådsleder Roger Valhammer (Ap) redegjør mandag morgen for et utvidet Forretningsvalg om sin vurdering av situasjonen og hva byrådet gjør videre.

Han innledet med å lese opp fra Statsforvalterens knusende rapport om syvåringen som ble funnet fastbundet.

– Jeg lover at jeg skal gjøre alt jeg kan for at ingen skal oppleve det dere har opplevd, sier Valhammer.

– Fikk vondt i magen

Han sa det var umulig å lese rapportene uten å få vondt i magen, og dro frem både barnet på syv år som ble bundet fast av faren, og søsknene som aldri har vært til verken lege eller skole.

Det ene barnet i denne familien endte på Haukeland sykehus som følge av grov underernæring.

Mistenker at mor har utsatt ytterligere to barn for grov mishandling

– De skulle blitt sett før, og de skulle fått hjelp før.

– Jeg vil si noe på vegne av Bergen kommune til de ungene det gjelder. På vegne av kommunen beklager jeg på det dypeste, sier Valhammer.

Han sier at hadde barnevernet fulgt opp slik de burde, hadde barna fått hjelp før.

– Slike feil skal ikke skje, men har skjedd. Det er veldig krevende vurderinger i nesten alle saker. Når feil ikke oppdages, handler det om at ledelsen ikke har sørget for gode organisering og rutiner. Det er også byrådets ansvar å legge til rette for dette.

Samme morgen har SV gått ut med at de vil fremme mistillitsforslag mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG).

Mandag kveld ble det kjent at Alette Hilton Knudsen trekker seg som etatsdirektør.

Valhammer sier at det handler om respekten for det enkelte barn, barnets egenverd, og samfunnets evne til å beskytte barna som trenger det.

– Å påse at det skjer, bør være kjernen av å være menneskerettighetsby, som Bergen vedtok vi skulle være i 2018.

Ber om et samlet bystyre

Han påpeker at det har skjedd store endringer i barnevernet de siste årene, men fortsetter med å si at det er behov for mer.

– Det skal ikke være sånn i Bergen at et barn blir liggende når barnevernet har fått en bekymringsmelding. En syvåring er blitt funnet fastbundet til sin egen seng. Han kunne blitt reddet før. Det kunne blitt oppdaget før. Han kunne blitt beskyttet før.

– Vi vet at barn utsettes for omsorgssvikt og overgrep. Folk må vite og stole på at når barnevernet får vite det , eller får en mistanke om noe, så skal de handle.Vi skal ha et barnevern som tar vare på rettsikkerheten til barn og familier, og som oppfyller lovkrav.

Valhammer viser til reformen «Bergens nye barnevern».

– Den var nødvendig før disse sakene, og sakene understreker behovet. En reform innebærer også endringer av hvordan barnevernet styres og ledes.

Mens det er varslet om mistillit til både Valhammer selv, og den nye sosialbyråden Katrine Nødtvedt (MDG), ber han nå om et bredt forlik i bystyret, og oppgir samtidig at reformen vil ta tid.

– Det som kreves nå er tiltak som kan iverksettes raskt, og da kan vi ikke vente på reformen.

– Et kobbel av ledere

Det har stormet rundt barnevernet og byrådet den siste tiden, og mandag kveld ble det kjent at Alette Hilton Knudsen er ferdig som etatsdirektør.

Hilde Onarheim (H) peker på at det er et «kobbel» av ledere i etaten, mens ansatte opplever at de ikke får den støtte de trenger. Også Tore Landmark (FNB) lurte på om den nye etatsdirektøren vil arve sine mellomledere.

Valhammer sier at det er foreslått en stor omstrukturering, der en går fra fire bydelsvise barnevern til ett sentralt. Da vil ressurser kunne frigjøres til forebygging og nye tjenester, er teorien.

– I dette ligger det mange færre ledere, og en annen måte å strukturere ledelsen nedover, svarer Valhammer.

Valhammer sier imidlertid at endringene som er foreslått, må behandles politisk først. Og når det har skjedd vil reformen i barnevernet gjennomføres i løpet av et par år.

– Det er viktig å gi dette tid, slik at det blir gjort klokt og skikkelig.

– Hvor lang tid tror du det tar å få det gjennomført, for dette haster, kontrer Onarheim.

– Jeg skal ikke spå mer enn det som ligger i forslaget, og det er over et par år. Men det som gjelder sentralt mottak for bekymringsmeldinger, det tar vi i høst. Noen endringer kommer tidlig, men det komplette bildet tar lenger tid, svarer Valhammer.