RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valuta

Sist oppdatert:
Valutautviklingen har vært turbulent det siste året
Mot euro styrket kronen seg kraftig i 2002, noe som fikk krisebjellene til å ringe i norske ekseportbedrifter. Men det siste året har kronen falt markant mot euro. Det siste har klart vært positivt for norske eksportbedrifter, fordi det demper frykten for at norsk eksportindustri blir priset fullstendig ut.

Dollaren har falt kraftig de siste to årene. Sett med norske øyne, har den gått fra rundt 9 kroner til under 7 kroner.

Dette er både bra og dårlig. Det gjør investeringer i USA mindre interessant, og mange har fryktet panisk flukt av kapital fra finansmarkedene i USA. Det har ikke skjedd.

En annen effekt er at dollarfallet gjør amerikansk eksport mer konkurransedyktig, og import tilvarende dyrere. Det er bra fordi det kan bidra til å krympe USAs gigantiske underskudd på handelen med utlandet.

Mange norske eksportbedrifter får betalt i dollar. For disse er dollarfallet dårlig nytt.

Alt i alt mener vi valutautviklingen det siste året hverken er entydig god eller dårlig for aksjemarkedet. For Oslo Børs er dollar mye viktigere enn euro, som nok betyr mest for norsk næringsliv generelt. Uansett er turbulensen på valutamarkedet vanskelig å håndtere for bedriftene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere