Valutalån ikke så lurt likevel

De siste ukene har lånekunder med fast rente grått sine modige tårer, nå står de med valutalån for tur. Kanskje tvungen opplæring av lånekundene blir neste krav til bankene?

Vanlige lånekunder oppfatter akkurat det de vil av «ekspertenes» råd om å binde rentene eller ta opp valutalån.

I media har enkelte lånekunder gitt uttrykk for at banken burde slippe dem fri fra rentebindingen fordi rentene har falt. Gadd se at de samme kundene ville ment det samme hvis rentene steg.

Problemet er at verken kunden, banken eller analytikerne vet om det til sist vil lønne seg å binde renten i 10 år eller å låne mesteparten av pengene til huskjøpet i euro.

Man tar en sjanse, og den kan slå ut begge veier. Like lite som kunden bør levere tilbake pengene hvis vedkommende har vært heldig, like urimelig er det å kritisere bankene for at kunden tok feil.

Likevel gjentar den samme klagesangen seg gang etter gang.

Ille blir det å se at noen lånekunder som har bundet seg til fast rente, vurderer å kjøpe seg fri, og altså ta tapet.

For heller ikke det er risikofritt.

Mange analytikere tror nemlig at renten skal opp igjen mot slutten av året. Da risikerer fastrentekundene som nå kjøper seg fri, å gå på en ny smell. Er man riktig uheldig, tar man da to kalkulerte risiki etter hverandre - og taper på begge.

Når det gjelder valutalån, er det enda verre. Der kan ingen ha unngått å få med seg at nesten samtlige rådgivere vi har sett, klart frarådet folk å ta opp slike lån.

All teori viser at det ikke lønner seg (renter og valutakurs utgjevner forskjellene over tid). Dessuten kan det være svært risikabelt, noe det kraftige kronefallet har lært mange.

Tok man opp et eurolån for en million for ett år siden, kan man ha tapt 100-150.000 på kronesvekkelsen som har gjort lånet dyrere å tilbakebetale.

Tusener av kunder lukket øynene for råd og tok en sjanse. Nå har de tapt, men det er ikke bankenes skyld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.