RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vanene som gjør deg smartere

Sist oppdatert:
Avveksling og nysgjerrighet er stikkordene for en skarp hjerne.

(SIDE2): Nysgjerrighet på verden rundt deg og hvordan ting fungerer får hjernen til å jobbe raskt og effektivt, mener nettstedet isityourneed. Her er tipsene for å bli smartere:

Les bøker: Velg en bok med et helt nytt tema. Det finnes en rekke populær faglitteratur som underholder deg samtidig som du lærer om et tema. Bli ekspert på noe hver uke, og gå bort fra velkjente leseemner. Hvis du for eksempel leser historiebøker til vanlig, prøv en aktuell roman. Hjernen får ikke bare trening ved å forestille seg ulike tidsperioder, kulturer og mennesker, du vil også få interessante historier å fortelle om det du leser.

Spill spill: Spill er en fin måte å utfordre hjernen på. Sudoku, kryssord og elektroniske spill kan forbedre både hjernens hastighet og hukommelse. Disse spillene er avhengig av logikk, språkkunnskap og matematikk.

Motsatt hånd: Bruk dagen på å gjøre ting med den motsatte hånden enn hva du vanligvis bruker. Er du venstrehendt, lukk opp dører med høyre hånden. Er du høyrehendt, prøv å bruke nøklene dine med din venstre hånd. Dette fører til at hjernen din må legge til seg noen nye vaner og må tenke gjennom hverdagslige oppgaver.

Lær utenat: Ingen lærer seg telefonnumre utenat lenger, men det er en god øvelse for hukommelsen. Lær et nytt telefonnummer hver dag.

Kosthold: Hjernen har behov for at du spiser sunt. Spis fisk, nøtter, linfrø og bruk olivenolje. Spis mer av dette og mindre mettet fett.

Bryt rutiner: For å holde hjernen ung så trenger den utfordringer. Bryt rutiner som for eksempel hvor du handler, benytt deg av motsatt hånd enn du gjør til vanlig, eller spis dessert først. Alt dette tvinger hjernen din til våkne fra vaner og får den til å være mer oppmerksom.

Ny vei: Kjør eller gå en annen vei enn du gjør til vanlig når du skal steder. Denne lille forandringen hjelper hjernen til å trene hukommelse og retningssans.

Ny kunnskap: Hjemme kan du gjøre noe som fascinerer deg. Fotografer, lær å tegne, lær å spille et instrument, skriv eller du kan utfordre deg selv på kjøkkenet.

Les mer om helse og trening her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere