Gå til sidens hovedinnhold

- Vanlige folk i Egypt ønsker ro

Oslo (NTB): I Egypt er store lag av befolkningen trøtte av år med revolusjoner, splittelse og ustabilitet. De ønsker først og fremst ro, ifølge forsker.

- Det har vært så mye fram og tilbake med revolusjoner og kontrarevolusjoner at det har skapt en trøtthet i befolkningen, sier forsker Jacob Høigilt ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

- Dette gjør at forsvarsjef Abdel Fattah al-Sisi og de militærstøttede myndighetene tilsynelatende har stor støtte til tross for at de er åpenlyst ganske autoritære, sier Høigilt til NTB.

Han mener dagens styre har tydelige autoritære trekk.

- Men det ser ut som om folk flest ikke bryr seg noe om dette. De vi ha en slutt på maset. Det sier noe om hvor kort Egypt har kommet i den demokratiske utviklingen, framholder han.

Høigilt mener det er for enkelt å si at folkeavstemningen kun er ment å bidra til å legitimere militærets grep om makten. På flere områder er det nye grunnlovsutkastet bedre enn den grunnloven som ble vedtatt under president Mohamed Mursi, ikke minst når det gjelder minoriteters og kvinners rettigheter. Samtidig påpeker han det problematiske ved at militæret får en såpass sentral rolle. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk