Gå til sidens hovedinnhold

Vanlige sigaretter ulovlige fra neste måned

17. november forbys sigaretter som ikke er selvslukkende i Norge.

(SIDE2): Fra 17. november innfører Norge og EU en lov, som har som mål å redusere antallet omkomne i brann.

Bakgrunnen er at den vanligste enkeltårsaken til dødsbranner i Norge er sigaretter - en av fem dødsbranner skyldes sigaretter, skriver dinside.no.

Stor nedgang
Fra og med denne datoen, må alle sigaretter som selges, derfor være selvslukkende, og det blir forbudt å produsere vanlig sigaretter.

I april i fjor innførte Finland kravet om selvslukkende, og kan vise til gode resultater. Derfra rapporteres det om en nedgang i branner der sigaretter har vært årsaken, på 30 prosent. Forbudet mot vanlige sigaretter ble innført i New York i 2004, og også der var nedgangen i slike dødsbranner svært stor.

Norsk tobakksindustri har tidligere gått ut og poengtert at dette ikke betyr at selvslukkende sigaretter ikke kan starte branner.

Vil bli kvitt røyken
Tidligere i høst foreslo regjeringen å bruke 19, millioner kroner over statsbudsjett i kampen mot røyking, der spesielt det å forhindre nyrekruttering er sentralt.

Helsemyndighetene har også foreslått å koble salget av tobakksvarer opp mot salget av øl, noe som i praksis vil medføre at bensinstasjoner og kiosker vil miste salget av tobakk

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken