RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Ove Nesvold (Arbeidets Rett)

Vannet flommer gjennom sentrum

Sist oppdatert:
Ni personer er evakuert med helikopter fra sine hus i Ålen sentrum i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag.

Tirsdag morgen hersket det fullstendig kaos i Ålen sentrum. Vann står langt opp på husvegger, og folk må reddes med helikopter. Både Coop Ålen og Ålen senter står under vann.

Også i Haltdalen er det dramatisk. Blant annet er det fare for at Bollingmobrua ryker, sier Roald Evensen til avisa Retten.no .

Ni personer er reddet fra sine boliger i Ålen sentrum ved hjelp av Sea King redningshelikopter, melder avisa.

Les også: - I vann til knes på E6

Også Aunegrenda er evakuert. Mellom 40 og 50 personer er isolert i Aunegrenda.

En kvinne fra hjemmesykepleien ble tidlig i tirsdag sittende fast med i bil i Svølgjatunnelen på riksveg 30. Hun er blitt reddet ut.

- Aldri opplevd noe lignende
- Situasjonen er veldig dramatisk, og jeg har ikke opplevd noe lignende. Blant annet er biler veltet på grunn av flommen, sier ordfører Ivar Volden.

Veien fra Reitan stasjon til Tydal er stengt fordi en bru er ødelagt. Flere personer mellom Ålen og Tydal skal evakueres.

Les flere saker i Retten.no her

Varslet ikke flommen
- I øvre del av Gaula er dette den verste flommen siden målingene startet i 1940-årene, sier hydrolog Lars Evan Petterson ved Norges vassdrags- og energidirektorat til Nettavisen. Han sier det ikke ble sendt ut noe flomvarsel i forkant fordi det ikke var forventet så store nedbørsmengder.

Han sier flommen som nå rammer Gaula er en 50- eller 100-års flom. Det vil si at den statistisk sett vil komme med slike intervaller.

Det er i hovedsak Gaula, men også grensevassdragene øst i Trøndelag som er rammet. I øvre del av Gaula skal vannføringen nå ha kulminert, mens den er stigende lenger ned.

- Barnehager og SFO stengt

Melding fra Holtålen kommune tirsdag morgen:

«Det er storflom i Gaula. FV 30 er stengt mange steder.

Både Haltdalen og Ålen sentrum er nærmest isolert.

Også en rekke kommuneveger er stengt.

Vegen til Aunegrenda er også stengt.

Som følge av dette er barnehager og SFO stengt.

Når det gjelder pleie- og omsorgstjenester, vil disse bli forsøkt opprettholdt på best mulig måte.

Legekontoret er bemannet.

Vi foretar fortløpende oppdatering av situasjonen».

Se Holtålen kommunes hjemmesider for oppdatert informasjon

Store vannmengder i Gaula
Sør-Trøndelag politidistrikt melder klokka 08 tirsdag om flom og store vannmengder i Gaula og området Røros/Ålen. Her skal vannet imidlertid være på vikende front. Det er også store vannmasser nordover mot Støren, og det fryktes store vannmasser i Gaula fra Støren og nordover mot Melhus.

Det er iverksatt varsling av alle som bor og oppholder seg i nærheten av Gaula fra Bjørgen til Melhus. Det er vann i flere hus.

Klokka 06.05 fikk politiet i Sør-Trøndelag melding om at riksvei 705 er stengt ved Flaknan i Selbu, cirka 10 kilometer sør for Selbu sentrum. Der har elva gått over sine bredder. Nea og Garbergelva har også stor vannføring.

En bolig er evakuert i Ålen, og det gjenstår evakuering av tre personer. Ålen sentrum er oversvømt. Evakuering av et eldresenter i Ålen vurderes. En person skal evakueres på Grønlisætra i Ålen, opplyser politiet i sin pressemelding.

Kvinne reddet fra biltak
Redningsaksjon har pågått siden klokka 03. En kvinne ble reddet fra et biltak sør for Svølgatunnelen i Haltdalen. Kvinnen ble brakt i sikkerhet klokka 05.

Politiet opplyser at brannvesenet, Sivilforsvaret, Forsvaret, Statens vegvesen, sivile entreprenører, Røde Kors og kommunene i Melhus, Støren, Haltdalen, Røros er varslet og mobilisert.

- Det er så langt ikke meldt om skadde eller omkomne i forbindelse med flommen, heter det i meldingen fra Sør-Trøndelag politidistrikt.

Mer om flommen

Store skader langs Mjøsas vestside - Se video på oa.no

Sea King redningshelikopter evakuerer flomfaste i Ålen - se video på adressa.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere