Onsdag skrev Nordlys om dagpendler Rune Larsen og hans sinne over veistandarden på Kvaløya.
Statens vegvesen lovet bot og bedring i løpet av torsdag, men lite har skjedd ifølge Larsen.
LES OGSÅ: - 40 centimeter dype krater
Bildet ovenfor tok han fredag morgen, på vei fra Brensholmen til Tromsø.
- Her er det så mye vann, at hadde jeg hatt døra åpen, så hadde vannet fosset inn i bilen. Her har det bare blitt mer og mer vann de siste dagene, og hullet har bare blitt dypere og dypere, kommenterer Larsen i e-post til Nordlys.
- Berg og dalbane
E-posten har han også sendt til regionveisjef Torbjørn Naimak og distriktsdirektør Ingeborg Solberg i Statens vegvesen.
LES OGSÅ: - Veiene tar knekken på folk
- Jeg kan forsikre dere om at å kjøre på disse veiene, er som å kjøre en berg og dalbane. Med dumper og issvuller som bare blir høyere og høyere, sier Larsen til Nordlys.
- Hvem betaler erstatning?
Litt ros får Statens vegvesen, men ikke mye.
- Noe er blitt bedre. Det vil si at mye vann er fjernet fra veien. Det er i og for seg bra, men når de samme dumpene og kratrene er der, og bare blir dypere og dypere, for det har bygget seg opp med snø, tar i alle fall min bil nedi kantene, og det liker jeg dårlig.
SE VIDEO: - Det er jo så latterlig
- Jeg savner fortsatt et svar på hvor jeg skal sende krav om erstatning på skader jeg har fått på bilen, sier Larsen med adresse til Statens vegvesen.
- Hvis han har fått skader på bilen som skyldes forhold som vi eller entreprenøren burde visst om, men som vi har latt være å gjøre noe med, da har han en sak. Men generelt dårlig veistandard er normalt ikke nok i en erstatningssak, sier regionveisjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen
Regionveisjefen: - For dårlig
Han innrømmer glatt at veistandarden ikke er god nok flere steder.
- Tilstanden den siste tiden har vært dårlig. Ja, for dårlig. Trafikantene påføres problemer, og det har jeg ingen problemer med å ta kritikk på. Vi har hatt en utfordrende frostsituasjon, som vil fortsette, men ikke det skal ikke være så gjennomgående og dårlig over så lang tid, sier Naimak - men legger til:
- Vi kan sette i gang tiltak, men det kan fryse til i løpet av natta og problemene er tilbake igjen neste dag. Det er kontinuerlig arbeid som må til slik det er nå, og vi er i tett dialog med entreprenørene om hvor det er verst.
Må diskutere kontraktene
Regionveisjefen påpeker at entreprenørene har en liste med krav som skal følges.
- Stikkrennene skal være åpne, isen skal bort fra veiene og så videre. Dette har vært en vanskelig vinter og det kan gå mange år mellom hver gang vi har slike vintre. Men realitetene er dessverre at entreprenørene har for lite utstyr og for lite mannskap med den nødvendige kompetansen, sier Naimak.
LES OGSÅ: Er du misfornøyd med veistandarden?
- Er det ingen mulighet for å sette inn flere ressurser når entreprenøren ikke makter jobben?
- Slik det er nå må vi forholde oss til kontraktene vi har. Men vi må helt klart diskutere om dagens kontrakter er gode nok og sjekke om det finnes muligheter for å løse ting på en bedre måte.
Denne saken er levert av Nordlys.