Gå til sidens hovedinnhold

- Vannet kom flommende inn

Her står Vegar Aasen til knærne i vann i sitt barndomshjem.

Stormen herjet fritt på mandag og da elva i nærheten av byggefeltet Sandbrekka på Bruland i Førde ikke greide å ta unna for de store vannmassene mandag kveld, fant vannet veien inn i kjellerleiligheten til Daniel Bekken fra Florø, skriver Firda.

- Det er jo et mareritt, enkelt og greit, sier Bekken.

Han har vært leieboer hos Vegar Aasen i bare litt over en måned.

Les også: Uværet isolerer flere tusen innbyggere.

Bekken rakk å redde verdigjenstander som stereoanlegg og lignende før vannet kom inn døra.

Huseier Aassen forteller at vannet kom svært raskt, og at kjellerleiligheten fikk 20 centimeter vann over hele gulvet. Slukene i huset klarte ikke ta unna for vannmassene.

Aasen har bodd i huset i 38 år og det er også hans barndomshjem. Han forteller at han har opplevd lignende før, men aldri så omfattende som dette.

- Vannet kom flommende inn over byggefeltet. Det er vel 15-20 år siden vi sist hadde vann i kjelleren, sier han til Firda.

Mange fortsatt uten telefon etter Dagmar
Det er fortsatt store problemer med telenettet i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal etter stormen Dagmar. Men etter hvert som strømmen kommer tilbake, dukker også summetonen opp igjen.

– Vi ser at tallet på sentraler og mobilstasjoner som er ute av drift er på vei nedover, og det er gode nyheter. Det er også som forventet, nå som strømmen kommer tilbake flere og flere steder, sier pressevakt Atle Lessum i Telenor til NTB tirsdag formiddag.

Han forklarer at mye av utstyret som er satt ut av spill etter uværet Dagmar, starter automatisk når strømmen kommer tilbake.

– Det kan selvfølgelig være at det er feil på vårt utstyr også, men vi er avhengige av å se hva som skjer når strømmen blir slått på før vi kan gå videre og lete etter eventuelle feil hos oss, forklarer Lessum.

Det er først og fremst Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som er rammet, men Lessum har ikke noen tall på hvor mange sentraler eller abonnenter som er berørt. Hos konkurrenten NetCom er 110 basestasjoner i de to fylkene ute av drift, 60 i Møre og Romsdal og 50 i Sogn og Fjordane, skriver Sunnmørsposten.

Ekstremvær gir høyere forsikringspremier
Året 2011 vil gå inn i historien som det mest ekstreme væråret noensinne i Norge. Erstatningsutbetalingene vil overstige 1 milliard kroner, noe som fører til høyere forsikringspremier.

– Noen må jo betale for dette, så på lengre sikt betyr det dyrere premier, sier Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige, til Dagens Næringsliv.

Gjensidige fikk inn en ny skademelding nesten hvert eneste minutt mens Dagmar sto på som verst søndag ettermiddag og kveld.

– Med naturskadeerstatningene som vil følge etter Dagmar, vil vi for året 2011 passere 1 milliard kroner i forsikringsutbetalinger etter naturskader, sier Tonje Westby i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

Det vil gjøre 2011 til det dyreste året siden 1995, da en historisk storflom herjet på Østlandet.

Allerede mandag ettermiddag kunne FNO fastslå at Dagmar trolig vil føre til høyere forsikringsutbetalinger enn det forrige ekstremværet Berit.

(Firda/NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk