*Nettavisen* Nyheter.

Vannets dilemma

Kroppen er avhengig av vann, men det kan være livsfarlig å drikke uten å tenke. Foto: Stockbyte (Thinkstock)

Drikkevann er vesentlig for å holde seg frisk i ferien, men det er også vann som oftest gjør turister syke.

17.04.12 15:15

HTML EMBED

Forurenset drikkevann er den klart ledende årsaken til helseproblemer som oppstår på ferie. Urent vann kan gi deg alt fra lett diaré til alvorlige sykdommer som kolera, bakteriell dysenteri, salmonellose, tyfoidfeber, hepatitt A, giardia og gasteroenteritt.
Du må likevel passe på å få i deg nok vann, ikke minst når du ferierer i varmere strøk og på reiser med mye aktivitet. Her er derfor noen råd.

Vann på flaske

Selv om flaskevann er en kjent og sikker måte å få i seg rent drikkevann, bør du passe på her også. Se etter at forseglingen ikke er brutt, drikk et merke du stoler på, drikk rett fra flasken og ikke bruk isbiter!

Dessverre fører flaskevann også med seg andre utfordringer, og plastflasker utgjør et stort miljøproblem i flere populære ferieland uten resirkuleringsordninger. Det er derfor både miljøvennlig og økonomisk å finne ut om springvannet er trygt å drikke der du er.

Renselsesprosesser

Mange steder i verden, også i Norge, må du av og til finne måter å rense vannet på. For eksempel fungerer det heller dårlig å dra med seg litervis av flasker med vann på vandreturer i ubebodd utmark der vannets renhet er usikker. Vann fra elver og naturlige kilder kan være forurenset, selv om det ser aldri så rent ut.

Én rensemetode er å koke vannet i minst ett minutt for å ta livet av mikrober og levende organismer, men dette er en tidkrevende prosess som kan være vanskelig å gjennomføre på ferie og ute i felten.

Lifesaversystem, LifeStraw, Katadyn eller Pure Hydration er noen av de ulike portable vannrensesystemene som finnes på markedet. Enten du velger en vannflaske, pumpefilter eller et sugerør som renser vannet, har du med slike produkter enkel tilgang på rent og trygt vann uten å måtte koke det.

Det finnes også mange ulike typer vannrensetabletter som kjemisk renser vannet før du drikker. Noen av dem setter litt smak av klor på vannet, så det kan være en idé å ha med seg litt saft eller andre smakstilsetninger.

Om uhellet er ute

Skulle du få diaré eller feriemage på tur så...

... husk at det oftest gir seg av seg selv etter noen dager.

... få i deg nok væske og salt.

... bruk diaréstoppende midler om du er nødt til å reise eller blir veldig dårlig.

... oppsøk lege ved høy feber eller blodig diaré.

... vær ekstra nøye med håndhygienen.

Sjekk vannet på nett

Mange drikker aldri springvann andre steder enn hjemme i Norge, enten på grunn av smaken (mye klor¿), eller av frykt for forgiftning. Der springvannet er trygt å drikke, bør du likevel gjøre det, både av økonomiske og miljømessige hensyn.

Nettstedet Can I Drink the Water holder oversikten over hvor i verden springvann er drikkbart, og gir dessuten 51 prosent av sitt overskudd til vannprosjekter i utviklingsland.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.