RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vannmonster» nær utdødd

Sist oppdatert:
Det legendariske dyret axolotl er i ferd med å forsvinne.

GÅ TIL DYRESIDEN

I Mexico kalles dyret «Vannmonster». Den var en sentral del av Aztekerkulturen, både mytisk og kostholdsmessig. Den spesielle salamanderen har evnen til å vokse ut avrevne lemmer og har blitt brukt til forskning i mange hundre år, melder AP .

Forurensing
Det er først og fremst forurensing som nå truer med å ta knekken på den siste delen av bestanden. Dyret lever i innsjøer rundt Mexico City, men disse har gradvis blitt tørrlagt for å gi plass til byutvidelse. I tillegg har det blitt sluppet ut kloakk direkte i sjøene, noe som har ytterligere forverret leveforholdene.

Ingen vet sikkert hvor mange som er igjen av arten, men den er listet som kritisk utryddingstruet på IUCNs røde liste over truede dyrearter. Nå sier forskere at dyret bare har fem år igjen å leve hvis ikke noe gjøres.

- Hvis axolotlen forsvinner vil det være et stort tap for biomangfoldet og meksikansk kultur. Det vil reflektere ødeleggelsen av et engang stort system av innsjøene, sier Luis Zambrano, biolog ved Det autonome universitetet i Mexico, ifølge AP.

Les mer fra Dittdyr.no:

Krigshelt får statue

Med ulv i byen

Fant «dinosaur»

Delikatesse
Helt fra aztekernes tid til ganske nylig var dyret regnet som en delikatesse. De siste årene har bestanden blitt så kraftig redusert at fiskerne rett og slett ikke får vannmonsteret på kroken lenger.

- Jeg elsket axolotl, men den siste fikk jeg for seks måneder siden, sier den lokale fiskeren Roberto Altamira ifølge AP .

Nå krangler myndighetene om hva som skal gjøres med Axolotlen. Noen vil isolere den enkelte innsjøer, men det vil gå ut over lokale bønder. Det ser derfor ut til at Axolotlen vil bli forsøkt tatt vare på i reservater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere