RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vannskadene strømmer inn

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det strømmer inn vannskader til forsikringsselskapene.

Det er langt større risiko for å få en vannskade enn innbrudd i norske hjem.

Etter første halvår i år er forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter vannskader i norske boliger på hele 1,2 milliarder kroner.

Bare i ekstremåret 2010 er det registrert høyere erstatninger enn dette tidligere.

Erstatningene er mer enn doblet de siste årene.

Kunne vært unngått

- Rundt 34.000 vannskader er registrert så langt i år. En del av disse kunne trolig ha vært unngått, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Både erstatningsutbetalingene og antallet skader i hus, leiligheter og hytter i første halvår 2011 går ned med rundt 27 prosent sammenliknet med samme periode i 2010.

Antall skader og erstatninger ligger likevel skyhøyt over nivåene fra tilsvarende periode i 2009.

2010 var et ekstremt år på grunn av sterk kulde i første kvartal og mot slutten av året. Det gav svært mange kulderelaterte skader som frostsprengte rør.

Frostskader

Også i år har det blitt rapportert om mange frostskader i vinterkulden. Selv om omfanget er mindre enn i 2010, er det verd å merke seg at vannskadeerstatningene så langt i år er 43 prosent høyere enn i samme periode i 2009.

- Ha på tilstrekkelig varme, nå når vinteren snart kommer igjen, steng hovedstoppekranen og tapp vannet ut av rørene før du reiser bort, sier Neverdal.

Gamle rør

Selv om kulden har skyld i mange vannskader de to siste vintrene, er det viktig å huske på at det er mange ulike vannskader som kommer jevnlig gjennom året.

Vannskader skyldes ofte gamle rør på bad og våtrom. Gamle slitte rør lever ikke evig.

Ofte kommer vannskadene når yngre mennesker overtar eldre boliger, og rørsystemet blir overbelastet fordi det er gammelt og ikke dimensjonert for mye dusjing og stort vannforbruk.

- Enkelte dusjer dessuten rett på gamle og slitte gulv. Det anbefales å installere dusjkabinett dersom en er usikker på underlaget. Husk at vannskader som hovedregel må ha oppstått plutselig og uforutsett dersom dette skal dekkes av forsikringen, sier Neverdal.

Rens sluket

Det er viktig å rense slukene skikkelig. Ta også av risten over sluket med jevne mellomrom og spyl rent med vann.

Skitt og fett gjør at slukene tetter seg. Mange tusen sluk og avløp går tette hvert år, viser tall fra forsikringsselskapene.

- Her kan vi forbrukere bidra for å redusere tallet på skader, sier Neverdal.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere