RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Live
Knutepunkter blir gjerne ansett som et yndet mål for terrorister. Bildet er tatt på Oslo S. I PSTs nye trusselvurdering rettes trusselen først og fremst mot politi og militært personell.
Knutepunkter blir gjerne ansett som et yndet mål for terrorister. Bildet er tatt på Oslo S. I PSTs nye trusselvurdering rettes trusselen først og fremst mot politi og militært personell. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Vanskelig å handle ut ifra PSTs trusselvurderinger

Sist oppdatert:
Aktører i transportsektoren og handelsstanden vet ofte ikke hva som er forventet av dem når PST legger fram nye trusselvurderinger.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) presenterte en oppdatering av trusselbildet mot Norge onsdag ettermiddag. «Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge,» lyder vurderingen.

Terrorekspert og forfatter Kjetil Stormark mener PSTs trusselvurderinger er ofte vanskelig å forstå for det sivile samfunnet, og at det er gjenstand for forvirring.

- I USA og Storbritannia har du ulike terskelnivåer, og noe tilsvarende må på plass i Norge, sier Stormark til Nettavisen.

I motsetning til PST opererer britiske sikkerhetsmyndigheter med ulike terskelnivåer som «kritisk», «alvorlig», «betydelig», «moderat» og «lav», i sine trusselvurderinger.

- Mange er frustrerte
- Det er mange der ute som er frustrerte og som ikke vet hvordan de skal forholde seg til disse nye vurderingene til PST, og hva det betyr i omsatte sikkerhetstiltak, sier Stormark.

Stormark etterlyser et system hvor det sivile samfunnet automatisk vet hvilket beredskapsnivå de skal legge seg på, og hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes, ut ifra trusselvurderingene.

Nettavisen har vært i kontakt med NSB, Jernbaneverket, Oslo City og Ruter. Samtlige sier de i mer eller mindre grad må ha dialog med politiet eller sikkerhetsmyndighetene før de eventuelt handler ut fra en ny trusselvurdering fra PST.

Dialog med politiet
Oslo City, som er Norges mest besøkte kjøpesenter, sier de har en beredskapsplan, men påpeker at de alltid har dialog med politiet før de eventuelt iverksetter sikkerhetstiltak på bakgrunn av en trusselvurdering fra PST.

- Vi har alltid dialog med politiet og forholder oss til dem. Hvis politiet anbefaler oss om å evakuere, så tar vi en beslutning om å gjøre det, sier senterleder ved Oslo City, Monica Eriksen, til Nettavisen.

NSB sier de også må innhente mer informasjon før de eventuelt handler utafra PSTs trusselvurdering.

- Jernbaneverket har et koordinerende ansvar innen jernbanesektoren i Norge. NSB blir således varslet av Jernbaneverket hvis tiltak skal iverksettes. Foreligger det en konkret trussel mot et spesifikt selskap, vil PST ofte varsle dette selskapet direkte, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB Persontog, Liv Eggebø, til Nettavisen.

Dialog i ethvert tilfelle
Jernbaneverket sier de også er avhengig av dialog med politiet.

- Vi har beredskapsplaner internt som vi tar fram, men vi må ha dialog med politi og sikkerhetsmyndigheter i ethvert tilfelle. Vi lytter til de råd som kommer fra sikkerhetsmyndigheter og politi, sier kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket, Olav Nordli, til Nettavisen.

Ruter, som er ansvarlig for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, sier de innleder dialog med PST når det er nødvendig.

- Ruter og operatørselskapene gjør selv en løpende vurdering av det eksisterende trusselbildet og hvilke tiltak som eventuelt skal iverksettes. Dersom det skjer en endring av trusselbildet blir det om nødvendig opprettet dialog mellom oss, PST og politiet for å vurdere tiltakene for den enkelte trusselsituasjon, sier pressevakt i Ruter, Trond C. Brekke, til Nettavisen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra PST.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere