*Nettavisen* Nyheter.

Vanskelig å vinne injuriesøksmål

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening tror ingen av sommerens saksøkere vil ha noen sjanse i rettsapparatet.

20.06.08 11:06

Truslene om injuriesøksmål har florert i sommer, men det skal mye til for å vinne en sak, mener redaktørforeningen.

* AKP truer Dagbladet og professor Bernt Hagtvet med injuriesøksmål for påstander om at partiet drev med våpentrening.

* Jan Birger Medhaug i KrF truer med injuriesøksmål mot kvinnen som anmeldte ham for voldtekt, og kvinnens bistandsadvokat vil vurdere motsøksmål mot Medhaug.

*Sist ute er den danske kvinnen som var kjæreste med Aud Hege Santi. Hennes advokat undersøker mulighetene for en injuriesak mot norske Se og Hør og Santi etter at Santi tilsto et drap de to kvinnene skal ha begått.

Nils E. Øy tror ingen av disse søksmålene vil føre fram dersom de kommer så langt som til retten. Dels er det politiske saker hvor terskelen for ytringsfrihet er høy, dels er det søksmål mot mediene, som har utstrakt adgang til å viderebringe andres påstander uten å kunne dømmes for injurier, skriver NTB

Terskelen for fellende injuriedom mot mediene er blitt betraktelig høyere i Norge etter flere prinsippavgjørelser i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Blant annet ble bladet Tromsø frikjent for å viderebringe selfangstinspektør Odd Lindbergs rapport.

- Antall injuriesøksmål mot mediene har falt ganske drastisk de senere årene etter disse avgjørelsene, sier Øy til NTB. Derfor tror han verken Dagbladet eller Se og Hør vil bli dømt i eventuelle injuriesaker.

Han tror heller ikke AKP vinner fram mot Bernt Hagtvet, som skrev to kronikker om partiets historie i Dagbladet.

- Jeg tror AKP vil ha meget liten sjanse til å vinne fram, fordi saken dreier seg om politikk, kjerneområdet for ytringsfriheten. I dag er det mye større sans for at ord skal bekjempes med ord, sier han.

Også Medhaug-saken dreier seg dels om politikk og kommer etter Øys mening inn under den ekstra takhøyden for slike saker.

Her er sak om Dagbladet og Bent Hagtvet fra tidligere onsdag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.