*Nettavisen* Nyheter.

Vanskelig møte for mektige naboer

Foto: (Scanpix)

Handelen er rekordstor, men det er nok av problemsaker å ta tak i når Russland og EU holder toppmøte.

05.06.13 21:31

Jekaterinburg i Ural danner rammen for møtet mellom president Vladimir Putin og EU-lederne Herman Van Rompuy og José Manuel Barroso mandag og tirsdag.

De russiske og europeiske politikerne tar med seg gode handelstall inn i samtalene om et forhold som ikke bare er lett. Ifølge Eurostats nye oversikt var varehandelen mellom EUs 27 medlemsland og Russland rekordstor på 336 milliarder euro i fjor, og Russland er EUs tredje viktigste handelspartner.

Energi
Det er russerne som sitter på handelsoverskuddet, på i alt 90 milliarder euro, på grunn av EUs store kraftimport. Energiforholdet mellom Moskva og Brussel er imidlertid langt fra knirkefritt.

Russland er en mektig aktør på det europeiske energimarkedet og står for rundt en tredel av gassforsyningen til Europa. Brussel har skapt sinne i Moskva ved å innlede en gransking av gassgiganten Gazproms prissetting. Russerne ser heller ikke med blide øyne på EUs regler som begrenser Gazproms mulighet til å kontrollere distribusjonssiden.

Syria
Også Syria-konflikten skaper splid mellom Moskva og Brussel. EU har bestemt seg for å åpne for våpeneksport til den syriske opposisjonen, mens vetomakten Russland har avvist å støtte FN-resolusjoner som er kritiske til det syriske regimet og fortsetter å støtte det syriske regimet blant annet med våpen.

Analytikere tror partene vil prøve å dekke over uenighetene med å understreke felles støtte til en planlagt fredskonferanse for Syria. Konferansen er et felles initiativ mellom Putin og USAs utenriksminister John Kerry.

Samarbeid
En ny og omfattende samarbeidsavtale mellom EU og Russland ser ikke ut til å være rett rundt hjørnet, det gjør heller ikke visumavtalen russerne håper på.

- Akkurat nå er forholdet vårt til Europa på sitt verste i hele historien etter Sovjet-tiden. Når forholdet forverres slik, setter det stemningen for hele toppmøtet, og det blir vanskelig å oppnå fremskritt, sier Maria Lipman i Carnegie Moscow Center til nyhetsbyrået AFP.

- Det er i vår felles interesse å bygge videre på vårt bilaterale forhold og det juridiske rammeverket som underbygger det, sa Barroso før møtet i Jekaterinburg med EUs største nabo. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag