RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vanskelige valg for Høyre i 2004

Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik vil sette mye inn på å føre en politikk som gjør det mulig å fortsette samarbeidet med Ap i 2004. Det kan bety at Høyre må foreta vanskelige valg i det nye året.

Gleden over budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet var enorm i Kristelig Folkeparti. Og det er ingen tvil om at partiet ønsker å videreføre dette samarbeidet.

For at det skal bli mulig, vil Arbeiderpartiet selvfølgelig stille visse krav som det kan bli vanskelig å imøtekomme. Ett av disse kravene vil være at regjeringspartiene må la være å gi så store skattelettelser som regjeringen forpliktet seg til i Sem-erklæringen.

Dette er et krav som Kristelig Folkeparti ikke vil ha noen problemer med å imøtekomme, men for Høyre vil dette være nesten umulig å gå med på. Men i denne saken - som i andre saker - har Kjell Magne Bondevik en enestående forhandlingsposisjon: Han kan la Høyre velge mellom skattelettelser og fortsatt regjeringssamarbeid. Og da er det vel neppe noen tvil om hva Høyre til syvende og sist vil velge.

For øvrig burde det vel etter hvert bli klart også for Høyre at løfter om skattelettelser ikke lenger er egnet til å få velgerne til å bevege seg i særlig grad. Og når det i første rekke er tale om lettelser i formuesskatten og toppskatten, blir dette oppfattet som skattelettelser som ikke angår det store flertallet. Det bidrar i sin tur til å forsterke inntrykket av at Høyre er et parti for et velstående mindretall.

Kristelig Folkeparti vil helt sikkert prioritere et samarbeid med Arbeiderpartiet om statsbudsjettet for 2005 selv om skattelettelsene da blir betraktelig mindre enn forutsatt i Sem-erklæringen. Høyre vil på sin side betrakte dette som et svik i forhold til løfter som betyr svært mye for partiet.

Situasjonen kan bli noe lettere fordi man kanskje kan ta utgangspunkt i et bredt skatteforlik når budsjettet for 2005 skal gjøres opp. Da kan det bli lettere å se bort fra de konkrete tall-løftene i Sem-erklæringen. Men dersom Kjell Magne Bondevik oppnår et nytt samarbeid med Arbeiderpartiet om 2005-budsjettet, vil Høyre i tillegg bli utsatt for kaskader av sjikane fra Fremskrittspartiets side.

Det er faktisk mye som tyder på at Høyre blir det partiet som får det mest problematisk i det nye året, og som må starte på valgåret 2005 med en vanskelig utgangsposisjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere