*Nettavisen* Nyheter.

Vanskeligere å spise sunt

- Det er altfor mange motstridende ernæringstips å ta hensyn til der ute, mener klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas.

11.09.08 13:55

(SIDE2): Føler du at du nærmest får dårlig samvittighet dersom du ikke kjøper de økologiske produktene i butikken? At du gjerne skulle handlet «Fairtrade» for at arbeiderne i produksjonslandet jobber under noenlunde humane forhold?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

I tillegg til det moralske aspektet er det viktig å spise sunt og du bør helst styre unna e-stoffer og farlige toksiner.

Er det bedre med frossen fisk fordi den ferske ikke egentlig er fersk og hva med dyrevern? Skal du bli vegetarianer og heller satse på at de klarer å dyrke fram biff, slik at kuene slipper å leve for å bli fredagsmiddag på ditt middagsbord?

Forvirra forbrukere
Det har etter hvert blitt mange spørsmål å stille seg og som forbruker får man mange motstridende beskjeder både fra media, ernæringsfysiologer, myndigheter og produsenter.

- Ernæring er et forskningsfelt som annen medisinsk forskning. Likevel fremstilles området som en arena av personlige meninger, der hva som er sunt varier fra dag til dag, og avhengig av hvem du spør. I realiteten er det en betydelig større enighet i fagmiljøet fordi alle tar utgangspunkt i samme det forskningsmaterialet, sier klinisk ernæringsfysiolog i Din Kost, Vibeke Landaas. Hun syns ikke det er så rart at forbrukere blir forvirret i vrimmelen av ernæringsråd.

- Rådene fra myndighetene kan for mange virke trauste og kjedelige og derfor søker folk ofte rake motsetninger. Ta for eksempel Fedon Lindberg som har skapt full forvirring blant folk med sine råd. Ser man på det kostholdet han anbefaler så er det til forveksling likt det myndighetene anbefaler, men han har valgt å fokusere på ulikhetene og ikke de tingene man kan enes om. Det skaper forvirring for forbrukerne når de får så motstridende råd, sier hun.

LES OGSÅ: Slik skal Norge slankes

Markedsstrategi
Landaas mener Fedon Lindberg har dyktige markedsførere i ryggen som vet hvordan de skal spille ballen for å få medias oppmerksomhet.

- Han har helt klart gode markedsførere som har fortalt ham hva han skal spissformulere og ikke. Ta for eksempel glykemisk indeks. Dette skulle man tro var noe Fedon Lindberg har kommet opp med, noe som ikke stemmer. Det er ikke et nytt fenomen og jeg syns ikke hans «glykemiske» råd har bidratt til å fremme folkehelsa. Heller motsatt, sier hun.

Les Fedons foredrag fra teknologisk Matforum: - La maten gjøre deg frisk

Problemet med så mange motstridende råd og så mange valg er at folk er blitt mer opptatt av ernæring, men de blir usikre på hvilke råd de skal følgegjør ikke sunnere valg likevel.

- Produsentene kommer med flere sunne alternativer. Noe som er vel og bra, men det er så mange hensyn å ta og jeg tror den jevne forbruker er mer forvirret nå enn tidligere. Det har blitt vanskeligere å spise sunt og fortsatt gjelder helt enkle råd for en sunn tilværelse, mener Landaas.

Her er hennes tips til deg:

- Forsøk å ikke gå opp i vekt. Overvekt er linket til diabetes, hjerte- og karsykdommer og også kreft så å holde normalvekt er viktig.

- Kutt ned på mettet fett, salt og tilsatt sukker.

- En dæsj fysisk aktivitet hver dag. Som betyr å få opp pulsen en halvtime hver dag. Det kan gjerne deles inn i bolker på 10 minutter ganger tre ganger. Vær bevisst i hverdagen. Å ta trappa istedenfor heisen og å gå dit du skal er ofte det som skal til.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag