*Nettavisen* Nyheter.

Vänsterpartiet sier nei til Löfvens koalisjon - krever innflytelse

Statsminister Stefan Löfven (S) og Sosialdemokraterna har klar en samarbeidsavtale med Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna. Foto: Tt News Agency (Reuters)

Stefan Löfven har koalisjonen klar, men Vänsterpartiet setter foten ned for en Löfven-regjering de ikke får noe innflytelse på.

14.01.19 12:53

OSLO (Nettavisen): Fire partier er blitt enige om en regjeringsplattform som lar Stefan Löfven fra Socialdemokraterna fortsette som statsminister i Sverige, men som holder Vänsterpartiet utenfor.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt gjorde på en pressekonferanse mandag det klart at hans parti er langt fra fornøyd:

- Vi er overrasket over hvor langt Stefan Löfven er villig til å gå til høyre, sa Sjöstedt og sa det er helt urimelig at Vänsterpartiet skal holdes utenfor.

- Hvordan kan man tro at vi vil akseptere å ha null innflytelse? Det går ikke, sa han.

Mandag ventet hele Sverige på Vänsterpartiets dom. Partiets leder Jonas Sjöstedt gikk i møte med riksdagens leder klokka 11.40. På en pressekonferanse etterpå sa han at det er helt urimelig at Vänsterpartiet skal holdes utenfor. Jonas Sjöstedt gjorde det klart at hans parti ikke vil stemme ja til den firepartiregjeringen Löfven nå har forhandlet fram en avtale på.

SISTE: Vänsterpartiets leder: - Helt urimelig at vi skal holdes utenfor

Stefan Löfven fortalte på sin pressekonferanse tidligere på dagen at han har gitt talmannen beskjed om enigheten mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna.

Åpner for samarbeid med Vänsterpartiet

Selv om Vänsterpartiet ikke er en del av avtalen, sa Löfven at han åpner opp for samarbeid med Vänsterpartiet og understreket at han ikke vil likestille Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna.

- Det er feil å si at Vänsterpartiet ikke får noe politisk innflytelse, sa Löfven.

Han sa videre at det er naturlig å trekke inn Vänsterpartiet når de skal bygges brede politiske overenskomster.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets leder, på vei til pressekonferanse mandag. Foto: Tt News Agency (Reuters)

- Nå er det opp til riksdagen

- Det er på tide nå at Sverige får en regjering. Nå er det opp til riksdagen, sa Löfven på pressekonferansen.

Löfven ville ikke svare på om han har fått forsikringer fra Jonas Sjöstedt og Vänsterpartiet om de vil slippe fram den regjeringen som nå har utarbeidet en samarbeidsplattform.

- Dette må Jonas Sjöstedt selv svare på, svarte Löfven.

Lööf: - Det holder med fire partier

- Vänsterpartiet kommer ikke til å ha noe innflytelse på budsjettarbeidet de kommende årene. Grunnen er at det holder med de fire partiene for å vinne avstemningen i riksdagen, sa Centerpartiets Annie Lööf senere på sin pressekonferanse.

På spørsmål fra pressen om Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna kan sammenlignes, svarte Lööf at de to partiene befinner seg på hver sin ytterfløy i svensk politikk, men at det er er mange ulikheter.

Busch Thor: - Sorg og skuffelse

- Jeg kjenner sorg og skuffelse over at Sverige er blitt berøvet muligheten til å få en regjering og en ny politisk retning, uttaler Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor i en Twitter-melding søndag.

- Vi får se hvor lenge dette samarbeidet varer, uttaler Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ifølge Aftonbladet.

Han sier som ventet at hans parti kommer til å stemme nei på Stefan Löfvens regjering.

- Ser SD som framtidig kraft

Han sier han ikke har noen problemer med å være i opposisjon til den blokken som Löfven nå har med seg og at han ser for seg en framtidig blokkdannelse med Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, en konstellasjon Åkesson har pekt på som den han mener er den naturlige helt siden valgkampen (se video).

- Jeg ser Sverigedemokraterna som en framtidig dominerende kraft i en sånn konstellasjon, og vi kommer til å være det største partiet, sier Åkesson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.