Vant «NM i cafesjakk»

Foto: Eirik Gullaksen (Bergensjakk.no)

I denne turneringen kan du drikke øl, snakke og synge for å forstyrre motstanderen.

12.08.12 11:21

Da NM i cafesjakk ble avholdt fredag, var Nettavisens sjakkekspert en av de store favorittene til å ta tittelen hjem.

Og han skuffet oss ikke. For andre året på rad vant han turneringen, og kan smykke seg med den uoffisielle tittelen «Norges beste cafesjakkspiller». Tidligere har storheter som Simen Agdestein og verdensener Magnus Carlsen deltatt i turneringen

Flere elitespillere
- Jeg har nå vunnet to år rad. Det er ganske utrolig. Jeg har vært ranket som nummer 7-8 i begge turneringene. Turneringen er ikke like sterk som da Carlsen og Agdestein deltok, men flere elitespillere var med i år, sier Valaker etter seieren.

Som du kan se fra bildene er ikke denne sjakkturneringen som andre, mer tradisjonelle sjakkturneringer hvor stillhet og dyp konsentrasjon er absolutte nødvendigheter.

Dette er nemlig den eneste sjakkturneringen der du kan drikke alkohol og til og med snakke eller synge for å forstyrre motstanderen din under partiet, uten å bli diskvalivisert.

Turneringsformatet er lynsjakk. Hver spiller har totalt ti minutter betenkningstid, hvilket kan være utfordrende for noen og enhver, dersom flaskeføringen har vært i bratteste laget tidligere på kvelden.

Foto: Eirik Gullaksen

Ikke spesielt god
- Denne gangen vant jeg etter omspill, sikkert fordi motstanderen Hallvard Hagesæther var like nervøs som meg. I det første omspillet gikk begge ut på tid - dermed uavgjort. I det andre vant jeg.

Det gir en helt spesiell atmosfære, ifølge Valaker. Det er også eneste gang tidligere stormester Simen Agdestein skal ha blitt sett med i et ølglass i et sjakklokale.

Turneringen er ikke et offisielt NM, men en del av tradisjonsrike Bergen Spillfestival der de også har poker, backgammon og alle mulige spill.

- At jeg skulle vinne ikke bare en gang, men to, er vel omtrent like sannsynlig som at Sandnes-Ulf skulle bli seriemester to år på rad.

Valaker hevder han ikke er noen spesielt god sjakkspiller, til tross for at er blant de 100 beste i landet.

- Men jeg er bedre til å drikke enn de fleste foran på den listen, sier Valaker, som drakk fem øl i løpet av turneringen.

Regulerte væskeinntaket
Vinneren innrømmer riktignok at det tallet doblet seg på festen senere på kvelden.

- Jeg pleide å drikke mer under turneingen, men problemet er at det ikke er påbudt å drikke og det er en del sterkere spillere som er edru. For to år siden skjønte jeg at jeg hadde dummet meg da jeg spilte om seieren i siste runde. Jeg følte at jeg satt og gynget på stolen. Så de to siste årene har jeg regulert væskeinntaket som en toppidrettsutøver, og man kan jo si at det har vært vellykket, smiler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.