RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vant over Storebrand Bank

Konkursboet til Shippingselskapet Tordenskjold ASA vant over Storebrand Bank i retten. Dermed er det banken og ikke konkursboet som må ut med penger.

Hele affæren bak rettstvisten begynte i 2001 da Storebrand Bank ytet shippingselskapet Tordenskjold ASA et lån på neste fire millioner US dollar for å finansiere tre skip. Hvert av disse skipene ble pansatt for det samlede lånet.

Tordenskjold ASA var på dette tidspunktet børsnotert og eide flere mindre selskaper som igjen eide skip, primært skip som fraktet sement.

Flyttet eierskap
I 2003 ble det foretatt en transaksjon i selskapet som gjorde at eierskapet til skipene ble flyttet fra Tordenskjold ASA, via selskapet Garibaldi AS til Cem Bulk Carriers Holding Ltd, som er registrert på de britiske Jomfruøyene.

Dermed hadde ikke Tordenskjold midler igjen til å betjene gjeld eller innfri garantiansvaret sitt. Noen måneder senere ble det åpnet konkurs i Tordenskjold ASA og boet bestred transaksjonen som ble gjennomført samme året.

Ga de løfte?
Storebrand Bank, som i dette tilfellet er saksøker, hevder på sin side at konkursboet etter Tordenskjold ASA gav et løfte om at pantegjelden ville bli dekket fullt. Banken krevde rundt ni millioner kroner fra boet.

I forrige uke fikk banken svar fra Bergen Tingrett. Konkursboet frifinnes. Det samme gjør de øvrige seks aktørene som også ble saksøkt av banken. Dermed må Storebrand Bank ut med over 1,7 millioner kroner i saksomkostninger.

Overrasket over dom
På ett punkt vant banken; De seks aktørene forsøkte å få saken avviste, men vant ikke frem og må dermed betale Storebrand Bank i underkant av 40.000 kroner i saksomkostninger for avvisningssaken.

- Resultatet er overraskende og deler av domspremissene er veldig overraskende. Det er to saksøkte og flere rettsgrunnlag, og at ikke noe av dette førte frem er overraskende, forteller Storebrand Banks advokat, Erik Myhr Nilsen, til iBergen.no. Han ønsker ikke å utdype dette så lenge det vurderes om saken skal ankes til lagmannsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere