RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våpenhvile mellom Israel og Hamas

Palestinians celebrate what they say is a victory over Israel after an eight-day conflict in Gaza City November 21, 2012. Israel and the Islamist Hamas movement agreed on Wednesday to an Egyptian-sponsored ceasefire to halt an eight-day conflict around the Gaza Strip that has killed more than 140 Palestinians and five Israelis.
Palestinians celebrate what they say is a victory over Israel after an eight-day conflict in Gaza City November 21, 2012. Israel and the Islamist Hamas movement agreed on Wednesday to an Egyptian-sponsored ceasefire to halt an eight-day conflict around the Gaza Strip that has killed more than 140 Palestinians and five Israelis. Foto: AHMED JADALLAH (Reuters)
Sist oppdatert:
Israel og Hamas har inngått våpenhvile.

Onsdag kveld ble det kjent at Israel og Hamas har avtalt en våpenhvile som startet klokken 20.

Stemningen i Gaza tok seg opp like etter at det ble stille. På bildet over viser palestinske menn hva de synes om avtalen.

De har kjempet og holdt ut et åtte dager langt bomberaid fra den millitært overlegne naboen i nord, og nå er det altså over.

Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr kunngjorde onsdag at en våpenhvile mellom Hamas og Israel på Gazastripen vil tre i kraft klokka 20 onsdag. Egypt har alltid vært en nøkkelspiller som megler mellom de partene. Håpet er nå at avtalen vil føre til en stans i kampene.

Våpenhvilen innebærer at Israel må stanse alle fiendtlige handlinger mot Gazastripen, fra lufta, fra land og fra sjøen, ikke gjennomføre streiftog og ikke angripe enkeltpersoner

Palestinske grupper må ikke gjennomføre fiendtlige handlinger mot Israel, verken rakettangrep eller andre angrep langs grensen.

Israel vil imidlertid ikke gå med på å oppheve blokaden av Gaza, ifølge israelske kilder. Dette er et punkt Hamas har forsøkt å få gjennom siden samtalene startet.

Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, forklarer at Israel befant seg i en enten-eller-situasjon.

- Krigen på Gazastripen var kommet til et punkt der israelerne enten måtte stanse eller sende inn bakkestyrker, sier hun til NTB.

Midtøsten-eksperten tror avtalen om våpenhvile mellom Israel og Hamas vil holde.

Anbefaling fra øverste hold
Etter den egyptiske utenriksministerens kunngjøring ved 18.30-tiden onsdag kveld sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at han var villig til å «gi våpenhvilen en sjanse».

Han tilføyde likevel at hvis våpenhvilen ikke holder, kan israelerne bli nødt til å gripe til enda hardere tiltak enn før.

Ifølge opplysninger fra den israelske statsministerens eget kontor, skal Netanyahu ha gått med på våpenhvilen etter å ha fått en anbefaling direkte fra USAs president.

I en uttalelse takker Netanyahu Obama for hans innsats i forhandlingene om en våpenhvile, og for hans «betingelsesløse støtte til Israels handlinger.»

Clinton i Midtøsten
De siste dagene har USAs utenriksminister Hillary Clinton reist rundt i Midtøsten for å fremforhandle en løsning på krisen. Mandag var hun i Kairo der hun møtte president Mohamed Mursi og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Clinton takket Egypt for å ha meglet fram avtalen mellom Israel og Hamas. Egypterne har ledet det internasjonale arbeidet for å få en slutt på kamphandlingene som har herjet Gazastripen den siste uken.

Tirsdag kveld kom hun til Jerusalem, og onsdag har hun vært i samtaler med både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president, Mahmoud Abbas.

- Det er ingen erstatning for en rettferdig og varig fred, men våpenhvilen mellom Israel og Hamas vil bedre situasjonen for menneskene i Gaza, og sørge for sikkerhet for israelerne, sier den amerikanske utenriksministeren, ifølge CNN.

Hun la til at både USA og Egypt vil samarbeide for å støtte arbeidet med neste steg av avtalen.

- De nye styresmaktene i Egypt har vist ansvar og inntatt en lederrolle i regionen, sa Clinton.

Det er foreløpig nooe uklart hvor viktig rolle hun har spilt i våpenhvileløsningen.

Eide berømmer Egypt
Norges utenriksminister, Espen Barth Eide, skryter av Egypts rolle som fredsmegler.

- Jeg vil berømme Egypt for iherdig innsats som ledet frem til våpenhvileavtalen. Det amerikanske engasjementet i sluttfasen var også avgjørende for å få avtalen i havn. Det er nå viktig at alle parter i konflikten slutter opp om avtalen og avstår fra ytterligere voldshandlinger, sier Eide.

Selv om han er tilfreds med våpenhvileavtalen, venter utenriksministeren med å sprette champagnen, og understreker at det fortsatt ikke har kommet på plass en varig løsning på konflikten.

- Jeg er forsiktig optimistisk til at avtalen vil holde og at vi unngår en ytterligere opptrapping av konflikten. På sikt er det kun gjennom forhandlinger og en politisk løsning det kan bli fred mellom Israel og palestinerne, sier han.

150 mistet livet på én uke
Til tross for våpenhvilesamtalene har bombene fortsatt å sprenge på begge sider av grensen onsdag.

17 palestinere ble drept i israelske angrep på Gazastripen, og en buss i Tel Aviv ble rammet av et terrorangrep. 17 personer ble skadet da en bombe eksploderte ombord. Den palestinske gruppen, Popular Front for the LIberation of Palestine-General Command, har tatt på seg ansvaret, melder nyhetsbyrået AP.

Den seneste konflikten har nå vart i over en uke. Ifølge tall fra CNN har minst 142 palestinere mistet livet og ytterligere 1180 har blitt skadet. På israelsk side har fem personer mistet livet og 94 har blitt skadet, ifølge israelske myndigheter.

Diplomater har den siste tiden jobbet intenst for å unngå en lignende situasjon som man hadde i 2009, da 1400 mennesker døde, de aller fleste palestinere på Gazastripen, etter at Israel begynte å bombe byen som et svar på raketter fra Hamas.

Fakta om våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas

  • Våpenhvilen trådte i kraft klokka 20 onsdag kveld norsk tid
  • Israel må ifølge avtalen stanse alle fiendtlige handlinger mot Gazastripen, fra lufta, fra land og fra sjøen, ikke gjennomføre streiftog og ikke angripe enkeltpersoner
  • Palestinske grupper må ikke gjennomføre fiendtlige handlinger mot Israel, verken rakettangrep eller andre angrep langs grensen.
  • 24 timer etter at våpenhvilen har startet, skal man begynne arbeidet med å åpne grenseoverganger og avstå fra å hindre folk og varer å bevege seg fritt i grenseområdene.
  • Avtalen omhandler ikke Israels blokade av Gazastripen (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere