RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våpenhvilken er over - 40 drept i angrep Gaza

En kvinne fortviler over huset som ble ødelagt i et angrep mens det egentlig skulle være våpenhvile.
En kvinne fortviler over huset som ble ødelagt i et angrep mens det egentlig skulle være våpenhvile. Foto: Suhaib Salem (Reuters)
Sist oppdatert:
Bare noen timer etter at den startet, har det israelske forsvaret informert FN om at den humanitære våpenhvilen er over på Gazastripen.

Meldingene er ikke offisielt bekreftet, men flere israelske og internasjonale medier meldte fredag formiddag at våpenstillstanden i praksis var over.

– Fra Israels side er våpenhvileavtalen med Hamas annullert, sier en israelsk tjenestemann til avisen Haaretz om israelernes budskap til FN.

Hamas og Israel innledet en 72 timer lang humanitær våpenhvile på Gazastripen fredag morgen. Få timer senere lød anklagene om avtalebrudd fra begge sider. Sirenene gikk i Israel, og drønnene av artilleriild lød på Gazastripen.

Mange drept

Minst 40 personer ble drept i israelske angrep nær byen Rafah sør i Gaza, ifølge lokalt helsepersonell. Flere av ofrene skal ha benyttet våpenhvilen til å dra ut for å handle.

– Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt tiltrengt pause fra voldshandlingene, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kunngjorde avtalen torsdag kveld.

Da hadde FN og internasjonale ledere øvet sterkt press på partene til meldinger om stadig flere dødsfall og vanskeligere levekår på Gazastripen.

- Israelsk soldat bortført
Israel frykter at en soldat er bortført på Gazastripen, melder en israelsk radiostasjon.

Soldaten ble tilsynelatende tatt til fange under kamper sør på Gazastripen fredag, opplyser en talsmann for det israelske militæret (IDF).

– Styrker som jobber med å ødelegge en tunnel ble angrepet. De første opplysningene tyder på at soldaten er blitt bortført av terrorister under operasjonen, sier oberstløytnant Peter Lerner.

Samtidig bekrefter IDF at våpenhvilen med Hamas er over etter bare noen få timer.


Fortsetter operasjoner

Det israelske forsvaret gjorde det umiddelbart klart at det ville fortsette sine «defensive operasjoner» under våpenhvilen. Hamas kunngjorde torsdag kveld at bevegelsen ville respektere avtalen dersom ikke Israel brøt den.

Over 1.450 palestinere er drept i den over tre uker lange israelske offensiven i Gaza. De fleste av dem er sivile. 61 israelske soldater er drept, mens tre sivile har måttet bøte med livet i Israel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere