*Nettavisen* Nyheter.

Våpenindustrien sponser UD

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Åtte norske forsvarsbedrifter lønner en diplomat som skal fremme våpeneksport til USA.

09.02.10 10:17

En diplomat som skal fremme norsk våpeneksport til USA, lønnes dels av staten og dels av åtte forsvarsbedrifter.

Dette avdekkes bare en uke etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) stanset et planlagt spleiselag mellom Rederiforbundet og Næringsdepartementet om finansiering av en skipsfartsrådgiver ved Norges ambassade i Washington.

Les også:Rederne fikk ikke «kjøpe» diplomat

Støre mente at en slik stilling kunne avstedkomme spørsmål rundt «uavhengighet, ansvar og lojalitet for stillingen».

Nå melder VG at det finnes en stilling ved den samme ambassaden som langt på vei er betalt av den norske forsvarsindustrien.

Mannen som siden 2008 har jobbet med eksportmuligheter ved ambassaden, heter Tom Ivar Stie. Han er formelt ansatt av Innovasjon Norge, har tittel som ambassaderåd, jobber fysisk i ambassaden og har immunitet som diplomat i USA.

Stillingen lønnes med halvparten fra helstatlige Innovasjon Norge, 25 prosent fra Forsvarsdepartementet og 25 prosent fra de åtte forsvarsbedriftene. Ifølge Utenriksdepartementet (UD) er dette spleiselaget uproblematisk, fordi Innovasjon Norge er den formelle oppdragsgiveren.

Ivar Kristiansen (H) i næringskomiteen på Stortinget sier han ønsker Støres begrunnelse for hvorfor den ene stillingen er problematisk og den andre ikke er det. Det melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.