RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KRIGSSONE: Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN) sammenligner Syria-turer med førstegangstjeneste. Bildet er tatt i nabolaget Hullok i Aleppo 1. mai der 33 mennesker ble drept under et angrep på et marked.
KRIGSSONE: Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN) sammenligner Syria-turer med førstegangstjeneste. Bildet er tatt i nabolaget Hullok i Aleppo 1. mai der 33 mennesker ble drept under et angrep på et marked. Foto: Jalal Al-mamo (Reuters)

Våpentrening i Syria sammenlignes med førstegangstjenesten

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Generalsekretæren i Islamsk Råd Norge (IRN) mener det ikke er stor forskjell mellom våpentreningen som norske muslimer får i Syria, og opplæringen man får i Forsvarets førstegangstjeneste.

Mehtab Afsar som leder IRN, en organisasjon som representerer rundt 80.000 muslimer, sier til Aftenposten at han kjente den 25 år gamle nordmannen som ble drept i Syria denne uka.

Han understreker at det ikke er alle som reiser til Syria, som reiser for å delta i krigføringen. Men de som gjør det, må tenke seg godt om, sier han.


– Så hører jeg argumentasjonen fra flere hold om at når de kommer tilbake, har de tilegnet seg våpenkunnskap og vil bruke det mot Norge. For et argument! Jeg har tjenestegjort i Garden og tilegnet meg mye kunnskap. De som gjennomfører førstegangstjenesten tilegner seg mye kunnskap om våpen. Hvis det er argumentet, skal man da forby norske muslimer å avtjene militærtjeneste, spør Afsar.

- Ikke til bruk mot Norge
På spørsmål om det ikke er forskjell på å avtjene førstegangstjeneste i det norske forsvaret og borgerkrigen i Syria, sier Afsar følgende:

– Det jeg snakker om, er at hovedargumentet ikke bør være at de som reiser, tilegner seg kunnskap om våpenbruk og vil bruke det mot Norge.

Afsar understreker at alle må stå sammen og arbeide mot at det gjennomføres terrorhandlinger i Norge, og sier at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må gjøre sin jobb. Men PST må utvide synsfeltet framfor å hvile seg på forskere, eksperter og teoretikere, mener han.


- Fleste ser forskjellen
I PST har man problemer med å kommentere sammenligningen, men informasjonssjef Martin Bernsen mener forskjellen for de fleste er klar:

– Jeg tror de fleste ser forskjell på å avtjene førstegangstjeneste og å være med i en terrororganisasjon i Syria, sier Bernsen til avisen.

Forsker det blir færre Syria-krigere
Strømmen av personer som reiser fra Norge og andre europeiske land for å delta i borgerkrigen i Syria, har avtatt, mener terrorforsker Thomas Hegghammer.

Hegghammer som leder terrorforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier til NRK at krig mellom ulike jihadistgrupper kan være en del av forklaringen.

– Mitt inntrykk er at strømmen av fremmedkrigere har avtatt litt. Det har blitt en mer uklar situasjon i Syria, med jihadistgrupper som kjemper mot hverandre, sier Hegghammer.

Han peker også på at islamistmiljøet i Europa har en viss størrelse, men potensialet som var der, nå er hentet ut.

- Nærmer seg pereferien
– En begynner å nærme seg periferien av miljøet, hvor det er vanskeligere å rekruttere nye folk, sier Hegghammer.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere opplyst at mellom 40 og 50 norske statsborgere trolig har reist til Syria for å delta i borgerkrigen. Det er antatt at rundt 2.000 personer har reist fra Europa til Syria.

– Det tallet vi har sagt, 40– 50 norske statsborgere, står seg fremdeles. Men vi har sett den siste tiden at flere har kommet tilbake til Norge, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til kanalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere