RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Var døden nær, tilbake på jobb

Foto: Geir Fragell (pd.no)
Sist oppdatert:
For et halvt år siden svevde Per Karlberg (40) mellom liv og død. Nå er han overraskende tilbake i full jobb.

– Det er moro at statsministeren kommer til oss for å lære om sykefravær, sier Karlberg til Porsgrunns Dagblad.

For et halvt år siden svevde 40-åringen mellom liv og død. Nå er driftslederen på Borgehaven overraskende tilbake i full jobb. Det hadde ikke vært mulig uten enorm støtte fra kollegene.

Karlberg sto ringside da statsminister Jens Stoltenberg og statsrådene Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete besøkte Borgehaven bo- og rehabiliteringssenter på tirsdag.

– På vei til Porsgrunn for å ha nye samtaler om næring og sykefravær, skrev Stoltenberg på sin Twitter-side tirsdag morgen.

Gjort mye riktig
Regjeringstoppene er for tiden på turné for å lytte til råd fra folket om arbeidsliv og sykefravær.

På Borgehaven har Porsgrunn kommune gjort mye riktig, og dette vil den rødgrønne regjeringen dra med seg når de skal lage ny sykelønnsordning og kutte ned på statens enorme trygdeutgifter.

Enkelte avdelinger på Borgehaven har mer enn halvert sykefraværet.

Per Karlberg er en av de som vet best hvor viktig det er at arbeidsgiver og kolleger stiller opp når man faller utenfor og blir syk.

– 9. desember 2008 kollapset jeg på badet hjemme i Skogliveien på Vestsida. Legene var usikre på om jeg ville overleve. Alle prøver og undersøkelser viste at det var helt Texas i kroppen min, men legene fant ikke ut hvorfor, sier Karlberg til Porsgrunns Dagblad.

Han forteller at arbeidskameratene tok kontakt og brydde seg fra dag 1. De spurte hva de kunne hjelpe med, de har vært på sykebesøk, kommet med gaver, og sendt et utall tekstmeldinger. Kommunalsjefen kom bort til ham på Down Town før jul og ga ham en klem.

– Det betyr veldig mye å se at folk bryr seg. Det er en god følelse å vite at man betyr noe for folk, sier Per Karlberg.

Leksjon i å bry seg
På Borgehaven tirsdag ga lederne Aase Futsæther og Olaug Løkka Hansen regjeringstrioen en leksjon i å bry seg, om å legge strategi for å nå mål, om å ikke fokusere veldig på selve sykefraværet - men mer på oppfølging av syke, og om tilrettelegging og nært samspill med NAV.

– Her viser de at det er mulig å få ned sykefraværet, sier Stoltenberg til Porsgrunns Dagblad.

Per Karlberg er selve eksemplet på at Borgehaven lykkes med arbeidet. Det tok et halvt år og innleggelse på flere sykehus før legene fant ut hva som feilte ham.

40-åringen hadde ligget som lammet i sykesenga, det var som om han «var støpt fast», og han måtte ha hjelp til alt. Han fikk etter hvert en medisin som gjorde at han kunne bevege seg, og han prøvde å leve et slags liv hjemme, sykmeldt.

Familien, og stadige visitter til kollegene på Borgehaven, holdt ham oppe. Noen dager tok kollegene lunsjen hjemme hos ham. Ved påsketider i fjor ble Karlberg verre, og lagt inn på Rikshospitalet for andre gang på få måneder.

Sjelden lungesykdom
– 7. mai fant de ut at jeg har en sjelden lungesykdom som bare ni personer har i Norge. Legene sa at øyeblikkelig behandling med store doser cellegift var nødvendig. Klarte de ikke stoppe sykdommen, ville jeg ha dårlige odds, sier Per.

Han fikk seks hestedoser cellegift på et halvt år.

– Det er tøft å gå rundt så lenge og lure på om man overlever eller ikke. 24. november fikk jeg gladbeskjeden: Legene sa at prøveresultatene var bedre enn de hadde drømt om, og at jeg hadde mer enn vunnet i Lotto. Jeg begynte å gråte og mistet fullstendig kontroll. Kroppen ble helt mør, akkurat som jeg hadde blitt slått med stokker. Det var visstnok en normal reaksjon, etter å ha gått med store spenninger i lang tid, sier Karlberg.

18. januar begynte han å jobbe igjen, etter 13 måneders sykmelding. Underveis har sjefen og kollegene beroliget med at han ikke må bruke energi på om han klarer å jobbe full- eller deltid, det vil de tilrettelegge uansett.

– Jeg må ta medisiner resten av livet, men føler meg fin. Jeg er kjempeglad for å være tilbake i jobb, sier Per Karlberg.

Jens Stoltenberg med statsråder, hjelpere og sikkerhetsvakter dro videre til Kværne Foto i Storgata etter Borgehaven-besøket. Der ble de fortalt om programmet for basiskompetanse i arbeidslivet, et ledd i regjeringens egen satsing for å redusere utstøting.

Kværne foto deltar i ordningen, og Kjell Pedersen og Ketil Klingberg informerte om arbeidet de gjør i Grenland. Før han dro, signerte Stoltenberg boka «Jens og Thorvald - samtaler» for Tor Kværne.

– Jeg fikk boka av kona til jul, sier Kværne.

Inni boka står det nå: «Kjære Tor, takk for besøket. Hilsen Jens Stoltenberg».

Les flere saker i Porsgrunns Dagblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere