Den sørafrikanske legen Angelique Coetzee var den aller første legen som varslet sørafrikanske myndigheter om pasienter med omikronvarianten.
Til den britiske avisen The Telegraph sier Coetzee at hun oppdaget at det begynte å komme inn flere pasienter med symptomer som ikke stemte overens med de man vanligvis forbinder med koronasykdom.
Les også: Dette vet vi om hvor godt beskyttet vi er mot den nye virusmutanten
Hun sier det blant annet var flere unge mennesker, med ulik bakgrunn og etnisitet, viste intens tretthet.
– Symptomene deres var så ulike og så milde i forhold til de jeg har behandlet før, sier legen til avisen.
Kjente koronasymptomer:
- De som blir syke, får vanligvis først symptom fra øvre luftveier (vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste), i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter.
- Magesmerter forekommer, i enkelte tilfelle diaré.
- Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, men forekommer sannsynligvis hos et mindretall av de smittede.
- Noen utvikler mer alvorlige symptomer som tungpust, brystsmerter og forvirring.
Kilde: FHI
Et seks år gammelt barn kom inn med meget høy feber også, forteller hun.
– Vi fikk inn et meget interessant tilfelle, som var et seks år gammelt barn, med veldig høy feber og høy puls. Jeg lurte på om jeg skulle legge barnet inn, men da jeg fulgte opp henne opp to dager senere var formen mye bedre, sier legen.
Coetzee sier at selv om alle hennes pasienter er friske, er hun bekymret for den nye varianten kan ramme eldre med underliggende sykdom.
– Det vi må bekymre oss for nå er at når eldre uvaksinerte mennesker blir smittet med den nye varianten, og de ikke blir vaksinert, så kommer vi til å se flere personer med et alvorlig sykdomsforløp, sier hun.
Omikron
- Omikron er en ny mutasjon av koronaviruset.
- Den ble først oppdaget i Sør Afrika 23. november.
- Prøven som påviste den nye varianten ble tatt allerede 9. november i år.
- Det er fortsatt usikkert akkurat hvor smittsom denne varianten er, men flere studier er på vei.
- Det er også usikkert hvor stor effekt vaksiner har på omikron-mutasjonen.
Les også: Raser etter restriksjoner: – Sør-Afrika blir straffet for å ha oppdaget ny variant
– Vet ennå svært lite
Folkehelseinstituttet (FHI) sa lørdag at de jobber på spreng med å ferdigstille og kvalitetssikre en risikorapport om omikronvarianten, men at den ikke blir klar før søndag.
Torsdag sa seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte i FHI, Karoline Bragstad til Nettavisen at de følger nøye med på den nye mutasjonen, men at man til nå vet lite om den.
– B.1.1.529 [nå døpt omikron] er virkelig en endret utgave av SARS-CoV-2 viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten, og enn så lenge er den påvist i svært få tilfeller. Likevel er den påvist forskjellige steder i Sør-Afrika, og det kan tyde på at den er mer utbredt der enn det vi er klar over nå, skriver seksjonsleder i FHI, Karoline Bragstad, i en e-post til Nettavisen.
– Varianten har svært mange mutasjonsendringer, og mange av disse i et viktige Spike-proteinet. Flere av endringene har vi funnet i andre bekymringsvarianter tidligere, så denne utgaven av koronaviruset er helt spesiell. Det at viruset har så mange endringer betyr ikke nødvendigvis at viruset kommer til å ha en smittefordel, kanskje heller tvert imot, sier FHI-eksperten.
Les også: Fauci: Omikron kan allerede ha kommet til USA
Oppdaget i flere europeiske land
Siden de første rapportene om omikron-varianten kom torsdag har det blitt toppdaget smittetilfeller i flere land. Lørdag ble det kjent at det er oppdaget omikron-smittetilfelle ri Storbritannia, Tyskland og Italia.
Det aller første kjente tilfellet av omikronvarianten ble oppdaget i Botswana den 11. november.
Fra før av kjenner man til smittetilfeller fra blant annet Belgia, Hongkong, Israel og Sør-Afrika.
Flere land har allerede innført innreiserestriksjoner for reisende som kommer fra flere land i sørlige Afrika. Norge gjorde dette fredag. Landene det gjelder er Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia, Malawi og Zimbabwe.
Personer som kommer til Norge fra disse landene må gå i en ti dagers karantene, minst tre av dem på karantenehotell. Dette gjelder også fullvaksinerte.