Om du har en god TV og gode høyttalere, og setter inn Blu-ray-utgivelser som The Dark Knight eller Inception, ligger alt til rette for at du skal få en helt fantastisk filmopplevelse. Lyden er slående, og bildet så sylskarpt at du blir sittende og telle hårstrå og porer i huden på skuespillerne. I mange tilfeller vil du også legge merke til detaljer som er så subtile at du aldri ville sett de på en DVD-utgivelser.

Det er denne opplevelsen filmbransjen gjerne vil at du skal forbinde med Blu-ray.

Men så kan du ta fram en gammel storfilm som Rambo 2 - den klart mestinnspillende i serien, og bare slått av Back to the Future i inntekter produksjonsåret - og du vil se at du med det samme utstyret får en bildekvalitet som er grøtete, det svarte er grått og detaljene ser nesten ut til å være visket ut. Og det anses for å være en ganske brukbar Blu-ray-utgivelse.

En får rett og slett følelsen av at filmopplevelsen ville vært bedre på en gammel «tykk-TV» som er mer tilgivende på dårlig kvalitet.

Enorm forskjell på Blu-ray-kvalitet
Nylig gjennomførte det britiske magasinet Which! en test der de sammenlignet kvaliteten på Blu-ray og DVD på de samme filmene, og konklusjonen var klar: Det er til dels enorme kvalitetsforskjeller på Blu-ray-utgivelser, og enkelte er det ikke mulig å skille fra DVD-filmen.

Når en da vet at Blu-ray-filmer nesten alltid kommer med et betydelig prispåslag blir det å oppgradere filmsamlingen virkelig kan være penger rett ut av vinduet.

Se hvilke filmer som kom best og dårligst ut her.

Nye filmer generelt best
Ifølge Which! er du nærmest garantert en utgivelse i høy kvalitet om filmen er produsert etter at Blu-ray-formatet dukket opp i 2006. Da er filmen produsert fra masterkopier eller den digitale kilden til filmen, og ting blir så godt som det kan bli.

Utfordringen er derimot på «katalogfilmer» fra før denne tid.

- De dårligste filmene er kopier fra dårlige kopier, og rett og slett skalert opp fra versjoner med lavere kvalitet, mener Which.

Samtidig finnes det også «katalogfilmer» der produksjonsselskapene virkelig har tatt seg jobben med å restaurere filmer, og de trekker fram gamle klassikere som The Wizard of Oz og Zulu som flotte eksempler på dette.

I motsatt ende finner vi Ghostbusters.

- DVD-versjonen var kjedelig og manglet detaljer, men Blu-ray-versjonen var ikke noe særlig bedre, skriver Which - og legger til at en del justeringer i farger og kontraster som er gjort i enkelte tilfeller gjør kvaliteten dårligere enn på DVD.

Sjekk før du kjøper
Dessverre finnes det ingen standardiserte måter filmer merkes på for å gi en indikasjon på om Blu-ray-filmen du kjøper bare er gjort tilgjengelig på Blu-ray-formatet uten større arbeid, eller om det er en gjennomarbeidet utgivelse av høy kvalitet.

Teknofil.nos TV-ekspert Ole Henrik Johansen mener det kan være verdt å ta seg bryet med å sjekke på forhånd hva andre mener om en utgivelses kvalitet, før du legger pengene på bordet.

- Et tips er at om du kjøper filmer fra for eksempel Play.com, så er det en type ratingsystem og tilbakemeldinger på alle filmer. Her går det jo mye på synsing, men man får som regel en pekepinn dersom filmer virkelig er håpløse, sier han til Nettavisen.