Gå til sidens hovedinnhold

Var i konflikt med politiet før brannbomben mot Stovner politistasjon ble kastet

Få dager før brannbomben ble kastet mot Stovner politistasjon, var de to siktede 19-åringene i konflikt med politiet.

De to ble mandag fengslet i fire uker med brev og besøksforbud. De er siktet for å ha kastet en brannbombe mot Stovner politistasjon om kvelden 20. mars. Begge nekter straffskyld.

Les også: Ser svært alvorlig på brann-angrep på Stovner politistasjon: To personer ble mandag varetektsfengslet

En av politiets teorier, er at brannbomben var en hevnaksjon. Begge 19-åringene var i klammeri med politiet 17. mars - altså bare dager før brannbomben ble kastet. Nettavisen kjenner ikke til innholdet i denne konflikten.

Eks-gangster Mikael Ali kjenner miljøene i Groruddalen og sier at han kjenner til konflikten som ledet opp til kasting av brannbombe.

- Jeg kjenner de gutta som er involvert, og har snakket med dem. Det startet med steinkasting mot politi og miljøarbeidere, og så eskalerte politiet det hele. Jeg kan ikke si så mye, men politiet var veldig harde mot dem. Unødvendig harde, sier Ali til Nettavisen.

Ali sier at det i lengre tid har vokst en misnøye med hvordan politiet møter ungdommene, og at forholdet fort kan bli enda dårligere. Han er nå tilknyttet Kirkens Bymisjon og jobber for å få ungdom ut av kriminelle miljøer.

Les egen sak: Kommer med kraftig advarsel: - Noen vil bli skutt om ikke politiet endrer taktikk

Advokat Fisnik Baki, som forsvarer en av de to siktede 19-åringene, sier på generelt grunnlag at ungdommene i disse miljøene føler at de blir trakassert av politiet og tatt for hver minste ting.

- Jeg er tilhenger av at politiet skal være tilstede, men ungdommen må føle at politiet er der for dem også, og at de ikke bare er ute etter å ta dem.

- Når vi snakker om svenske tilstander, så er det ikke bare ungdommene som har et ansvar for å unngå det. Også politiet har et ansvar i måten de oppfører seg på. At politiet har blitt mer hardhente, har jeg fått høre fra flere. Jeg har også snakket med ungdommer som har forsøkt å filme enkelthendelser. De har da blitt fratatt mobilen, sier Baki.

Baki reagerte i denne artikkelen på utspillet fra Jan Bøhler om at «internasjonale gangstertrender» har gjort seg gjeldende i omtale av brannbomben mot Stovner politistasjon.

Les Bøhlers blogg: Brannbomben er en ny vending

- Når en stortingspolitiker går ut og bruker karakteristikker som «gangstertrender» og sammenligner Stovner med andre steder i Europa, så kan det oppfattes som en oppfordring til politiet om å være enda hardere mot ungdommen. Jeg tviler på at en slik fremgangsmåte er løsningen, sier Baki.

Nettavisen har vært i kontakt med politiet med spørsmål om hvordan politiet møter disse ungdommene. Politiet har lovet å komme tilbake med uttalelse, men har per nå ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.