RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Oddgeir Isaksen (Finnmark Dagblad)

Var på randen av selvmord

Sist oppdatert:
Sametingsrepresentant var overgrepsoffer.

Heidi Persdatter Greiner Haaker (44) ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Nå vil sametingsrepresentanten at Sametinget skal hjelpe andre barn som er utsatt for seksuelle overgrep eller incest, skriver Finnmark Dagblad.

Persdatter Greiner Haaker ble utsatt for seksuelle overgrep i flere år fra hun var ni år. Da bodde hun i Lakselv. Nå bor hun sørpå og representerer Arbeiderpartiet på Sametinget.

Hun fortalte om overgrepene til sine foreldre da hun var 22 år. Og fikk støtte. Men hun var likevel ikke ferdig med saken.

- Nært
Etter at hun hadde passert 30 år holdt hun på å ta sitt eget liv.

- Jeg var så nær, sier hun, og viser det ved å holde tommel- og pekefingeren nesten helt inntil hverandre.

- Vi bodde i Skien, det var vinter, og jeg sto ved elvekanten. Jeg skulle til å kaste meg i elva og gjøre slutt på livet. Da var det som om noen tok tak i jakka og trakk meg hardt tilbake, sier Heidi Persdatter Greiner Haaker til Finnmark Dagblad.

- Det var ingen som fysisk trakk meg tilbake, men det var som om noen kom og reddet meg. Da skjønte jeg at jeg måtte ha profesjonell hjelp. Jeg hadde tross alt tre barn jeg måtte fortsette å leve for, sier hun.

- Nå har jeg fått bearbeidet dette og har en avstand til det, og jeg ser ikke lenger på meg selv i offerrollen. Det er ikke min skyld at overgrepene skjedde, sier hun i dag.

Hjelpe andre
Tirsdag gikk hun på talerstolen på Sametinget i Karasjok og fremmet en sak om at Sametinget skal hjelpe andre barn som er blir utsatt for seksuelle overgrep eller incest.

- Det er mange overgrepsofre som er på randen av å ta selvmord. Og mange har gjort det, sier hun.

Hun tror at det snakkes enda mindre om overgrep i samiske områder. Derfor mener hun at det er viktig at Sametinget tar opp saken.

- Familiene i det samiske står veldig sterkt, og hele slekta vil lide dersom overgrep blir kjent, sier Heidi Persdatter Greiner Haaker.

Hun får støtte av visepresident Laila Susanne Vars (Árja) på Sametinget.

- Det er veldig sterkt og tøft av Heidi å ta opp dette. Man tror at man beskytter ungene ved ikke å snakke om overgrep. Men sannheten er ikke slik, sier Vars til Finnmark Dagblad.

- Det er ikke ofte Sametinget behandler saker som er så private som overgrep. Vi har også tabu mot dette, innrømmer Vars.

Videre
Nå ligger saken hos Sametingsrådet.

- Vi kommer til å se på dette og hva vi kan gjøre. Men jeg tror det er viktig at fagfolk som jobber med dette, fortsetter med det, samtidig med at vi som folkevalgte også tar opp temaet, sier Vars.

Heidi Persdatter Greiner Haaker håper selvfølgelig at Sametinget tar opp saken.

- Jeg anser det som en veldig viktig sak og håper virkelig at vi får temaet fram i lyset, sier hun.

Les flere saker hos finnmark Dagblad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere