Var på vei hjem til kjæresten - ble voldtatt på kirkegården

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Midt mellom gravstedene, ble kvinnen revet over ende, slått og voldtatt.

04.09.10 17:25

På under fire måneder skal afrikaneren ha voldtatt fire kvinner.

To og et halvt år etter den brutale voldtekten på Vår frelsers gravlund i Oslo, sliter kvinnen i 20-årene ennå tungt psykisk etter overfallet og voldtekten.

Ved 04-tiden søndag 20. januar 2008 gikk hun av nattbussen i Ullevålsveien. Hun skulle hjem til kjæresten, og tok veien over Vår frelsers gravlund. Der, midt mellom gravstedene til mange kjente nordmenn, ble kvinnen revet over ende, slått og voldtatt. For å unngå at kvinnen skulle skrike etter hjelp, dyttet gjerningsmannen jord inn i munnen hennes.

Voldtekten var én av flere voldtekter som gjorde at Oslo-politiet startet en massiv etterforskning. Biologisk materiale fra overgriperen ble funnet på kvinnen. Lenge klarte ikke politiet å knytte dette biologiske materialet opp mot noen personer.

Gjennombrudd
Det skulle en annen voldtektssak til før politiet fikk gjennombrudd i saken. Under etterforskningen av en voldtekt som skjedde 16. februar 2008 hadde politiet sikret fingeravtrykket til gjerningspersonen. I juli 2008 ble dette knyttet opp mot en mann fra Togo i Afrika. Han ble etterlyst internasjonalt, og i januar 2008 ble han funnet i fengsel i Finland der han sonet en dom for voldtekt og voldtektsforsøk. Finske myndigheter sendte over hans DNA-profil. Gjennom DNA ble mannen knyttet til fire voldtektssaker i Oslo, inkludert voldtekten på Vår frelsers gravlund.

1. oktober møter den 27 år gamle afrikaneren i Oslo tingrett for å svare for disse fire grove voldtektene.

Tre andre voldtekter
Før voldtekten på Vår frelsers gravlund hadde mannen forgrepet seg på flere kvinner i Oslo. Natt til søndag 28 oktober 2007 voldtok han en kvinne i et smug et eller annet sted i Oslo sentrum, mellom Spikersuppa og Oslo sentralstasjon. Da kvinnen gjorde motstand dunket han hodet hennes i asfalten og holdt hånden over hennes nese og munn, og klorte henne i ansiktet.

Natt til søndag 28. november 2007 voldtok han en kvinne ved en undergang under Drammensveien på Frogner i Oslo. Kvinnen ble slått i ansiktet, dratt i håret, og holdt foran nese og munn. Da mannen truet med å drepe kvinnen, sluttet hun å gjøre motstand.

Natt til lørdag 16. februar 2008 voldtok han en kvinne i en leilighet i Kirkeveien på Blindern. Mannen skal ha slengt kvinnen ned på en seng mens han spurte om kvinnen ønsket at han skulle drepe henne. Også denne kvinnen sluttet å gjøre motstand av frykt for sitt liv.

Også disse voldtektene var svært brutale, og i flere av dem har mannen truet med å drepe kvinnene hvis de motsatte seg voldtekt.

- Jeg har ingen kommentarer til denne saken. Det passer seg ikke i en slik alvorlig sak, sier mannens forsvarer Maria Bergram Aas.

Stor skade
- Dette var en veldig grov voldtekt, og min klient fryktet for sitt liv, sier bistandsadvokat Hege Salomon som representerer kvinnen som ble voldtatt på gravlunden. Salomon sier at ofre etter slike overfallsvoldtekter ofte har posttraumatiske stresslidelser som går utover arbeid, studier og forhold til sine nærmeste.

- Jeg har truffet mange ofre som ser veldig mørkt på livet, og opplever at de nærmest bare er et skall. Så har jeg møtt dem etter fire, fem år og ser at det er håp for dem. De fleste får arr på sjelen, men heldigvis er det mange som klarer å bearbeide dette, sier Salomon.

- At de har vært utsatt for en grov handling i tillegg til voldtekten gjør belastningen enda større, men også voldtekter der det ikke er benyttet vold kan føre til stor skade fordi overgrepene for eksempel er begått av personer man hadde tillit til, sier hun.

Mannen er tiltalt for fire voldtekter i Oslo mellom oktober 2007 og februar 2008.

HTML EMBED

View Voldtekter i Oslo in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Voldtekt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag