Dramaet på nedre Grünerløkka i Oslo i juni 2019 endte med at politiet skjøt varselskudd for deretter å skyte mannen med elektrosjokkvåpen.

I minuttene før pågripelsen hadde han stukket en mann i ryggen med kniv, og truet fem andre personer.

Nå har Oslo tingrett dømt den 32 år gamle russiske statsborgeren til tvungen psykisk helsevern. Han er samtidig dømt til å betale nærmere 30.000 kroner i erstatning til tre av ofrene.

Les sak fra juni 2019: Fem anmeldelser etter knivstikking i Oslo - russer siktet for drapsforsøk

Tiltalte selv hevder at han ikke husker hva som skjedde den aktuelle morgenen. I Oslo tingrett forklarte han at han på denne tiden så ulike åndevesener, som han kaller «djinner» og «shaitaner».

Kvelden før han gikk amok med kniv, hadde han vært på byen men en kamerat og brukt kokain.

Offer én og to

Hendelsen, som for mange ble en skremmende opplevelse, startet i bokollektivet der mannen bodde. To kvinner som han bodde sammen med, våknet opp av at brannalarmen. Leiligheten var røyklagt og tiltalte gikk rundt i fellesarealene barbeint, med bar overkropp, og med kniv i hånden.

Kvinnene fortalte hvordan domfelte kom mot dem med kniven hevet til hugg da de kom ut i fellesarealene. Den ene kvinnen løp inn på rommet og låste døra. Den andre kvinnen frøs til, lukket øynene og ventet på å dø. 32-åringen ble imidlertid forstyrret av andre lyder. Dermed klarte også denne kvinnen å rømme inn på rommet. Der ble de sittende mens det var brannutvikling i leiligheten.

Offer tre

Mannen gikk ut av huset der han vandret rundt på nedre del av Grünerløkka med kniv i hånden.

En kvinne fortalte i retten hvordan han plutselig sto foran henne med svarte øyne og kniv i hånden. Han ropte noe og hun følte at han hadde valgt seg ut henne som offer. Hun skrek og løp for livet med mannen etter seg.

Les også: Da Christoffer(31) tok over butikken, startet de ansatte underskriftskampanje for å få han bort: – Ble kalt for Hitler (+)

Offer fire

Etter kort tid mistet mannen fokus og gikk inn i en bygård der han begynte å rote i et blomsterbed.

En kvinne som bodde i bygården, var på vei til jobb da hun så 32-åringen ved blomsterbedet. Hun gikk bort til ham for å høre hva som foregikk. Da han ble oppmerksom på henne, kom han mot henne med kniv.

Kvinnen løp ut av bygården med mannen etter seg, mens hun ropte etter hjelp.

Offer fem

Noen minutter senere hadde 32-åringen kommet til Ankerbrua som går over Akerselva. Der sto offer nummer fem og diskuterte vedlikeholdsarbeid med en annen person.

Mannen ble oppmerksom på 32-åringen som kom mot dem med kniv, og forsøkte å trekke sin kollega bort. Det klarte han ikke, og 32-åringen var iferd med å stikke hans kollega. Offeret ropte derfor på ham for å avlede oppmerksomhet.

Det virket, og 32-åringen kom istedenfor mot ham med kniv. Mannen rygget bakover og snublet i en kantstein. 32-åringen stilte seg over ham og stakk ham flere ganger med kniv.

Les også: Oppsiktsvekkende video: Her er livet som normalt igjen

En annen mann forsøkte å hjelpe mannen å komme seg unna. Det klarte han og 32-åringen fortsatte ut på Ankerbrua mens offer nummer fem segnet om av dødelige skader. Han overlevde fordi han fikk rask legehjelp.

Pågrepet og dømt

Politiet ankom Ankerbrua og pågrep mannen. Psykologer har undersøkt mannen og konkludert med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han var også påvirket av alkohol og narkotika.

Han er derfor ikke dømt til vanlig fengsel, men til tvunget psykisk helsevern.

I dommen står det at spesialhelsetjenesten i flere år hadde forsøkt å behandle mannen for rusmisbruk, men at han ofte ikke møtte til behandling. Mannen lider blant annet av posttraumatisk stresslidelse. Trolig som følge av opplevelser under oppveksten i Tsjetsjenia.

Tidligere dømt

Han gikk i 2014/2015 på Teaterhøyskolen, men utdannelsen ble avbrutt på grunn av uakseptabel oppførsel.

Under rettssaken, fremsto 32-åringen som angrende for det som hadde skjedd. I dommen står det:

- Tiltalte blir nå medisinert i fengsel, og han framstod ikke psykotisk under hovedforhandlingen. Retten er ikke i tvil om at tiltalte angrer sterkt og oppriktig på lidelsene som han har påført andre mennesker i psykotisk tilstand. Tiltalte framstår også oppriktig i sitt ønske om å motta både terapi og medisiner for sin psykiske sykdom.

Oslo tingrett påpeker at det er behov for å tvinge mannen til behandling. I 2018 ble mannen dømt for vold mot en arbeider på en byggeplass. Han husket heller ikke da noe av hendelsen, men angret og ville ha behandling. Han ble da dømt til samfunnstraff.