*Nettavisen* Nyheter.

Var «ryddepike» i banken - tok 13 millioner

BNP Paribas, Frankrike Foto: ERIC PIERMONT (Scanpix)

Gjennom ni år lurte hun sin arbeidsgiver.

22.12.11 09:25

Gjennom ni år lurte hun sin arbeidsgiver BNP Paribas og tappet banken for 13,67 millioner kroner.

I dag er pengene tilbakebetalt og kvinnen erkjente alt i Oslo tingrett. I en fersk tilståelsesdom fikk hun 3 års fengsel.

Den 59 år gamle kvinnen bosatt på Oslo Vest ble i følge egen forklaring ansatt som «ryddepike» i banken etter bankkrisen på 80-tallet, og «jobbet døgnet rundt» til hun sluttet i 2010.

På begynnelsen av 2000-tallet fikk hun en stilling som gjorde at hun fikk tilgang til banksystemet. Da begynte hun å flytte penger ut av banken og inn på egne konti.

Betalte tilbake
Underslagene ble blant annet begått ved å foreta pengeoverføringer til en såkalt «interimskonto», for deretter å overføre pengene til sine egne eller andres konti. Ved hjelp av en annen person lagde hun et system som gjorde at det ble vanskeligere å oppdage svindelen.

Kvinnen forklarte at hun underslo nesten 14 millioner kroner fordi hun trengte penger. I begynnelsen av 2010 ble underslagene oppdaget. Kvinnen ble politianmeldt og mistet jobben. Etter dette inngikk hun en avtale med banken om å tilbakebetale pengene. Dette har hun i dag gjort.

- Hun har betalt tilbake ved å selge alt hun eier og har, sier advokat Siv Hallgren som var kvinnens forsvarer.

- Når man har underslått så mye penger over noen år så har man også kjøpt en del ting. Det er disse tingene som nå er solgt i tillegg til det andre de eide, sier Hallgren.

Nøye planlagt
«Retten finner i straffskjerpende retning å legge stor vekt på at underslaget gjelder et betydelig beløp. Retten har også vektlagt at forholdene er begått over lang tid, noe som viser at siktede har hatt et fast forbrytersk forsett. Det er også skjerpende at underslaget er begått ved bruk av utspekulerte og finurlige metoder som gjorde det vanskelig å oppdage. Dette viser at handlingene var nøye planlagt» skriver Oslo tingrett i dommen.

I dag skal kvinnen ha dårlig økonomi og sviktende helse, men Oslo tingrett gir henne ikke strafferabatt for dette. Hun får derimot redusert straff fordi hun la alle kortene på bordet da hun ble oppdaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.