*Nettavisen* Nyheter.

Var tolv år da hun på kloss hold så fetteren bli drept

Foto: Vaglieri, Marco (NTB scanpix)

- Jeg vil aldri se arroganse fra en tutsi, skal bøddelen ha uttalt.

04.10.12 12:31

Oslo (NTB): Hun var 12 år da hun på kloss hold så sin 22 år gamle fetter bli likvidert av militsen Interahamwe. Deretter ble hun tvunget til å legge seg over liket og fikk et skytevåpen rettet mot seg.

Stemmen var nær ved å svikte i lange perioder da 29 år gamle Clarisse Seminega Kanyange onsdag vitnet i Oslo tingrett om hva hun så, hørte og opplevde under folkemordet i Rwanda i 1994.

Den drepte fetteren var student i Belgia og var hjemme i Kibungo på ferie da han ble tatt av militsen.

- Jeg vil aldri se arroganse fra en tutsi, sa fetterens bøddel, da hun ble tvunget til å legge seg over liket hans, vitnet hun.

Redningen hennes ble en annen bøddel. Det var en hun sa hun visste hadde drept mange, men som grep inn og reddet henne fordi han kjente henne, forklarte hun.

Hun oppga redningsmannens navn til retten og sa at hun kjente ham fordi han jobbet ved busstasjonen i Kibungo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Første vitne
Claisse Seminega Kanyange er aktoratets første vitne i saken mot den 47 år gamle rwanderen som står tiltalt i Oslo tingrett for å ha medvirket til overlagt drap på 2.000 mennesker under folkemordet i 1994.

I retten onsdag forklarte hun at hun hadde sett tiltalte med våpen i hånd ved en veisperring. Veisperringene var opprettet for å sile ut tutsier, slik at de kunne likvideres.

Vitnet forklarte også at hun hadde sett tiltalte sammen med byens borgermester, begge med våpen i hånd, umiddelbart etter at 1.000 mennesker var slaktet i og ved kommunehuset i Birenga torsdag 14. april 1994.

Tiltaltes bil, eller en av tiltaltes biler, hadde hun også sett brukt til transport av drapsmenn og ofre.

Hun sa hun var sikker på at tiltalte hadde en lokal rolle i planleggingen og iverksettingen av folkemordet i byen Kibungo.

Hun sa at familiens hennes var naboer av tiltalte og at hun kjente brødrene hans og flere av hans familiemedlemmer. En av tiltaltes brødre, som nå befinner seg i USA, hadde hun sett unnlate å gripe inn da en tutsikvinne fikk skåret av ett av brystene sine.

Voldtatt og slått
Clarisse Seminega Kanyange har forklart til Kripos-etterforskerne som har avhørt henne i Rwanda, at moren hennes døde som følge av at hun fikk aids etter å ha blitt voldtatt under folkemordet.

I retten sa hun at moren døde av skader hun ble påført da hun ble slått av militsen.

- Begge deler er riktig. Det var legen som fortalte meg at mor døde av slag hun var påført, forklarte hun retten da aktor, statsadvokat Petter Mandt ville vite hvorfor det ikke var samsvar mellom de to forklaringene.

Clarisisse Seminega Kanyanges fetter ble drept utenfor en bolig like ved kommunehuset. Kanyanges familie søkte tilflukt i boligen, som tilhørte en bekjent, etter å oppholdt seg i kommunehuset i ett eller to døgn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ukjent

Øyenvitne
Fra boligen kunne hun se området utenfor kommunehuset og hva som utspant seg der. I detalj fortalte hun hvordan massedrapene ved og i kommunehuset skjedde. De livredde tutsiene som befant seg der, 1.200 i alt, trengte seg sammen på plassen utenfor kommunehuset fordi det ikke var plass til alle inne. De hadde ikke mat, og sanitærforholdene sto ikke i samsvar med folkemengden. Derfor ble beordret ut for å grave toaletter, det vil si groper i bakken. De skjønte det var sin egen grav de ble bedt om å grave, før slaktingen tok til, forklarte tiltalte.

Og våpnene massedrapsmennene brukte var stokker med spiker i, klubber, macheter og granater, fikk retten høre fra det første øyenvitnet i saken, der godt over hundre vitner vil fortelle hva de har sett og opplevd før rettesaken avsluttes nærmere jul. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

Se interaktivt kart over stedene som står sentralt i tiltalen mot norsk-rwanderen her.

HTML EMBED

View Drapene i Kibungo in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag